Μεταλλαγμένες πατάτες κατά της Ηπατίτιδας Β

Αμερικανοί ερευνητές προχωρούν στην παρασκευή νέου εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β, το οποίο θα λαμβάνεται από το στόμα. Το νέο εμβόλιο προέρχεται από πατάτα, την οποία οι ερευνητές μετάλλαξαν γενετικά, με αποτέλεσμα αυτή να παράγει την ουσία του εμβολίου στη σάρκα της. Το εμβόλιο δεν έχει ακόμα τελειοποιηθεί και έχει πολλές ομοιότητες με το ενέσιμο εμβόλιο, το οποίο χορηγείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την ασθένεια αυτή. ‘Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β αποτελεί μεγάλο στόχο για όλο τον κόσμο. Αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα βασίζεται σ’ένα αντιγόνο που παράγεται σε μαγιά. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να παράγουμε το ίδιο αντιγόνο σε φυτά’, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Χιού Μέισον, του Ινστιτούτου Boyce Thompson του Πανεπιστημίου Κόρνελ των Η.Π.Α.

Tα αντιγόνα είναι πρωτεϊνες, τα οποία ενεργοποιούν τον μηχανισμό του οργανισμού για την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία με τη σειρά τους αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του εισβολέα. Είναι γνωστό ότι μία πρωτεϊνη με την ονομασία ‘HBsAg’ μπορεί να προκαλέσει αυτή την αντίδραση. Οι ερευνητές μπορούν να αποσπάσουν το γονίδιο, αυτής της πρωτεϊνης του ιού, να τη διοχετεύσουν σε μαγιά, όπου αναπτύσσεται και παράγει μια πρωτεϊνη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του εμβολίου. Το γεγονός ότι η τιμή του εμβολίου είναι υψηλή και ότι πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο, καθιστά δύσκολη τη διανομή του σε απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια η ανάγκη του εμβολίου είναι μεγάλη εάν λάβει κανείς υπόψη ότι 2.000.000.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ηπατίτιδα Β.

Η ερευνητική ομάδα του Μέισον μετάλλαξε γενετικά πατάτες, προκειμένου να παραχθεί η πρωτεϊνη και στη συνέχεια χορήγησε αυτές τις πατάτες, ως τροφή, σε ποντίκια. Τα ποντίκια παρήγαγαν αντισώματα κατά της ηπατίτιδας Β. Ο Μέισον δήλωσε ότι ‘Αυτό που επιδιώκουμε είναι να παράγουμε το συγκεκριμένο υλικό στα φυτά και να δείξουμε ότι η ουσία αυτή του φυτού μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα. Η έρευνά μας στα ποντίκια δείχνει ότι αυτό είναι εφικτό’ Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κόρνελ, προσπάθησαν να προβούν σε ανάλογη μελέτη, περιορισμένης έκταση και σε εθελοντές, αλλά η βρετανική εταιρία ‘Axis Genetics Plc.’, με την οποία συνεργαζόταν στον τομέα αυτό, αποχώρησε, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας, που υπάρχει στην Ευρώπη για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση