Ο Superman επιστρέφει

Ο Superman επιστρέφειΥπάρχουν απίστευτα πολλοί λόγοι για να ελπίζει κανείς, δήλωσε ο Christopher Reeve, πρόεδρος του Συμβουλίου του ομώνυμου Ιδρύματος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι βλάβη των νωτιαίων νεύρων να μην συνεπάγεται απαραίτητα τη μόνιμη καθήλωση ενός ατόμου σε αναπηρική πολυθρόνα. Το ίδρυμα Christopher Reeve ιδρύθηκε το 1996, τη χρονιά που ο Reeve είχε το ατύχημα με το άλογό του που του προκάλεσε τετραπληγία, η οποία τον υποχρέωσε και σε αναπνευστική υποστήριξη. Ο σκοπός του ήταν να ανακαλύψει επιπλέον πόρους για έρευνες, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Το 1999, το ίδρυμά του συγχωνεύθηκε με το American Paralysis Foundation και μετονομάστηκε σε Christopher Reeve Paralysis Foundation (CRPF). Η αποστολή του είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και αποκατάστασης ασθενών που πάσχουν από παράλυση, η οποία προκλήθηκε είτε από βλάβη των σπονδυλικών νεύρων είτε από άλλες δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Γεγονότα και αριθμοί

Υπάρχουν πάνω από 250.000 άνθρωποι, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν καθημερινά την σκληρή πραγματικότητα, που συνεπάγεται η βλάβης των σπονδυλικών νεύρων. Σημειωτέον δε ότι κάθε έτος λαμβάνουν χώρα περίπου 10.000 με 12.000 νέοι τραυματισμοί, κύρια αιτία των οποίων αποτελούν τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος, που συνεπάγεται μία παράλυση είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ανέρχεται περίπου σε 1.350.000 δολλάρια εφ΄όρου ζωής για έναν τετραπληγικό και 428.000 δολλάρια περίπου για έναν παραπληγικό.

Προγράμματα ερευνών

Μέχρι σήμερα το Ιδρυμα έχει συγκεντρώσει περίπου 18.000.000 δολλάρια. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών, προορίζεται για την χρηματοδότηση ερευνών, δήλωσε η Susan Howley, αντιπρόεδρος και διευθύντρια ερευνών του Ιδρύματος, η οποία βρίσκεται στο American Paralysis Association από το 1982 και έχει μία εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα της έρευνας. Το ίδρυμα, θα απονείμει το 75% του προυπολογισμού του σε επιστήμονες, επιχορηγώντας είτε μεμονωμένες έρευνες είτε ομαδικές. Οι επιχορηγήσεις μεμονωμένων ερευνών ανέρχονται έως το ποσό των 50.000 δολλαρίων ετησίως, με πιθανή συνέχιση της επιχορήγησης και στο δεύτερο έτος, μετά από προηγούμενη επίδειξη της επιτυχίας της έρευνας. Ο ίδρυμα υποστηρίζει οικονομικά ομάδες επιστημόνων, οι οποίοι συστήνουν κοινοπραξία και συνεισφέροντας με τις εξειδικευμένες γνώσεις, που διαθέτουν, εργάζονται ομαδικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στην πρόκληση αποκατάστασης της βλάβης, που δημιουργείται στα σπονδυλικά νεύρα.

Κανένας μας δεν είναι απρόσβλητος από τη βλάβη των νωτιαίων νεύρων. Τα ατυχήματα και η βία μπορεί να παρουσιαστούν στον κάθε ένα από εμάς, δήλωσε η Howley. Από το ατύχημα του Reeve και μετά παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αυξανόμενη ενημέρωση σχετικά με το θέμα αυτό και ιδιαίτερη αύξηση των οικονομικών πόρων και της χρηματοδότησης, καθώς δόθηκε το ερέθισμα σε οργανώσεις να επεκτείνουν τις έρευνές τους και σε αυτό το νέο τομέα.

Τα εμβρυϊκά κύτταρα

Τα εμβρυϊκά κύτταρα, είναι ενδεχόμενο να αποτελέσουν μελλοντική θεραπεία για ένα τεράστιο αριθμό ασθενειών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε η Howley. Η μέθοδος αυτή προβλέπεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για πλήθος άλλων ασθενειών, όπως τη νόσο Parkinson, την νόσο Lou Gehrig, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιακά νοσήματα, τη νόσο Alzheimer και την πολλαπλή σκλήρωση. Ο Reeve δήλωσε ‘Θεωρώ ότι οι οδηγίες που δόθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, για την αύξηση της κυβερνητικής χρηματοδότησης σε αυτό τον τομέα της έρευνα, είναι πολύ ενθαρρυντικές και ο Bill Clinton θα έπρεπε να τις επικυρώσει. Το γεγονός ότι τώρα πλέον ξοδεύονται περισσότερα χρήματα της κυβέρνησης θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως φαινόμενο χιονοστιβάδας και την διάθεση περισσοτέρων χρημάτων και από φαρμακευτικές εταιρίες’.

Η ποιότητα ζωής

Ο Superman επιστρέφειΑποσκοπώντας στην αναγνώριση προγραμμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν και θα ενδυναμώσουν τους ανθρώπους με αυτού του είδους τις δυσλειτουργίες, το Ίδρυμα απένημε 270.000 δολλάρια στο πρόγραμμα Quality of Life (Ποιότητα ζωής). Η Dana Reeve, σύζυγος του Reeve, είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Quality of Life. Το ίδρυμα απονέμει επιχορηγήσεις δύο φορές το χρόνο. Η μεγαλύτερη ετήσια επιχορήγηση των 25.000 δολλαρίων χορηγήθηκε τον Αύγουστο στο Helen Hayes Hospital του West Haverstraw, της Νέας Υόρκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1900 και είχε σκοπό την αποκατάσταση ασθενών με πολυομυελίτιδα. Τώρα πλέον έχει επιπλέον κέντρα για την αποκατάσταση ασθενών με οστεοπόρωση και επιληψία και ειδικό κέντρο για την ανάπτυξη της ονομαζόμενης τεχνολογίας αποκατάστασης. Το κέντρο αυτό έχει ένα πρόγραμμα τεχνολογίας επιβοήθησης των ασθενών. Τα 250 μηχανήματα του Κέντρου έγιναν από δωρεές κατασκευαστών, από δωρεές της τοπικής κοινότητας και από μεμονωμένα ατόμα. ‘Η επιχορήγηση του ιδρύματος CRPF θα μας βοηθήσει να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες σε περισσότερα άτομα, καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσλάβουμε έναν υπεύθυνο τεχνικής υποστήριξης’, προσέθεσε ο Dr.Sprigle, διευθυντής του Κέντρου της Τεχνολογίας Αποκατάστασης, ‘έργο, που μέχρι πρότεινος είχε αναληφθεί από δύο εθελοντές, που έρχονταν μία φορά την εβδομάδα’.

Ο Reeve, 48 ετών, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να περπατάει έως τα 50ά του γεννέθλια. Δηλώνει δε ότι ‘Ενα πραγματικό κλειδί της προόδου του κάθε ασθενή, είναι να φροντίζει να διατηρεί την καλή κατάσταση του σώματός του για την περίπτωση της μελλοντικής θεραπείας, Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος που μπορούμε να παίξουμε όλοι για την αποκατάσταση και θεραπεία μας, φροντίζοντας τη διατήρηση του βάρους μας και τη σωστή διατροφή της με τα συμπληρώματά της. Πρέπει να προετοιμάζεσθε για την ημέρα που θα παρουσιαστεί η θεραπεία’ συμπλήρωσε ο Reeve, του οποίου το πρόσφατο κάταγμα στο πόδι, προς έκπληξη όλων, αποκαταστάσθηκε μέσα σε διάστημα έξι μηνών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των ιατρών του, που προέβλεπαν ότι η αποκατάστασή του θα διαρκούσε τουλάχιστο 10 με 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση