ΕΣΥ: Επιμερισμό εξουσιών προτείνουν οι αναπληρωτές διευθυντές

Την αντίθεση τους στα υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης των νοσοκομείων και την πρόταση τους για ένα πολυδιευθυντικό σύστημα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ανέπτυξε σε συνέντευξη τύπου το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Διευθυντών του ΕΣΥ.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος κ. Αντ. Βραχάτης το σημερινό σύστημα δίνει την δυνατότητα στις κλινικές του ΕΣΥ να λειτουργούν σαν προσωπικές επιχειρήσεις, προάγει σχέσεις ανταγωνισμού των γιατρών και τελικά υποτάσσει γιατρούς και ασθενείς στα αντιπαραγωγικά δεσμά του συστήματος. Η πρόταση του συλλόγου, με την οποία συμφωνούν και πολλές άλλες ιατρικές ενώσεις και ο ΙΣΑ, προτείνει την υιοθέτηση ενός πολυδιευθυντικού συστήματος διοίκησης των κλινικών παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν στις περισσότερες υγειονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Οι οργανωτικές δομές ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπουν τον επιμερισμό του διοικητικού έργου και προσφέρει άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κ. Θ. Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αξιοποίηση των αναπληρωτών διευθυντών, γεγονός που προϊδεάζει ότι θα δημιουργηθούν και πάλι υπερσυγκεντρωτικά ιατρικά τμήματα με όλα τα μειονεκτήματα που αυτά έχουν.

Οι αναπληρωτές διευθυντές παρ’όλο που έχουν καταθέσει το σύνολο των προτάσεων τους στον υπουργό Υγείας Αλέξανδρο Παπαδόπουλο στην αρχή της θητείας του, δεν έχουν προσκληθεί σε συνάντηση μαζί του για να τις συζητήσουν, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψην στην μεταρρύθμιση που το υπουργείο σχεδιάζει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση