Περισσότερες από 150.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Oι Ελληνες, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγής και σεξουαλικής συμπεριφοράς, κάτι που αποδεικνύεται και από τις περίπου 150.000 εκτρώσεις, που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι εκτρώσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, ωστόσο μεγάλος αριθμός εκτρώσεων εξακολουθεί να γίνεται τόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας όσο και σε εφήβους. Τα παραπάνω στοιχεία καθώς και άλλα ενδιαφέροντα επιδημιολογικά δεδομένα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και τις μεθόδους αντισύλληψης που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, παρουσιάσθηκαν από την Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Σε ότι αφορά τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, φαίνεται ότι η συχνότητά τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόωια στη χώρα μας. Τα κρούσματα ηπατίτιδας Α και Β έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η ηπατίτιδα C, έπειτα από μια περίοδο έξαρσης την περασμένη δεκαετία, άρχισε σταδιακά να μειώνεται. Το ίδιο ισχύει τόσο για τη σύφιλη όσο και τη γονόρροια. Το AIDS εξακολουθεί να πλήττει μεγάλο αριθμό ατόμων, ιδιαίτερα ανδρών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών με ενεργό σεξουαλική ζωή, το οποίο φθάνει ως και το 30% έχει μολυνθεί από τον ιό HPV, ο οποίος προκαλεί τη δημιουργία των οξυτενών κονδυλωμάτων, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες.

Σε ότι αφορά την αντισύλληψη, η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι περισσότερες γυναίκες, είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, με ποσοστό 32%, ακολουθεί η τοποθέτηση ενδομητρίου σπειράματος, με ποσοστό 30%, ενώ η χρήση προφυλακτικού, προτιμάται περίπου από το 15% των γυναικών, Τέλος, το 25% των γυναικών, επιλέγει κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης. Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα, φαίνεται ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια, επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι εγκυμοσύνες που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση