Θα ζούμε περισσότερο από 120 χρόνια

Θα ζούμε περισσότερο από 120 χρόνιαΥπάρχουν πλέον αποδείξεις, ότι το βιολογικό όριο της ζωής αυξάνεται, όσο βελτιώνεται η ιατρική τεχνολογία, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο μέσος όρος ζωής, στις βιομηχανικές χώρες, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον John Wilmoth, καθηγητή δημογραφίας, μελέτησε τα αρχεία θανάτων της Σουηδίας από 1861. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αρχεία, θεωρούνται τα παλαιότερα αλλά και τα πληρέστερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τη μελέτη των σουηδικών αρχείων που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Science, προκύπτει ότι το όριο ζωής αυξάνεται συνεχώς, χωρίς να παρουσιάζει μάλιστα τάση σταθεροποίησης. Το έτος 1860, ο γηραιότερος Σουηδός ήταν 100 ετών, το 1960 ο ήταν 105 ετών και σήμερα, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών, είναι 108 ετών. Η αύξηση που παρατηρείται, αντιστοιχεί περίπου σε 5 μήνες για κάθε δεκαετία.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν, ότι υπάρχει ένα βιολογικό όριο για την ανθρώπινη ζωή, το οποίο υπολόγιζαν περίπου στα 120 χρόνια. Η νέα μελέτη ωστόσο, αμφισβητεί την παραπάνω θεωρία, αφού παρατηρείται συνεχής αύξηση του ορίου ηλικίας που δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, αλλά κυρίως στις βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής και την καλύτερη ιατρική φροντίδα. Ετσι λοιπόν, τα παιδιά που γεννιούντια στις μέρες μας φαίνεται ότι θα καταρρίψουν το ρεκόρ της Jeanne Calment, που πέθανε το 1997 στη Γαλλία, σε ηλικία 122 ετών και θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση