Αίσωπος: Το ρομπότ που χειρουργεί

Αίσωπος: Το ρομπότ που χειρουργείΗ πρώτη χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ, πραγματοποήθηκε στο Iατρικό Kέντρο Aθηνών από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Oxάιο κ. K. Kωνσταντινίδη. Η πρώτη επέμβαση στη χώρα μας, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος ενδοσκόπησης, αφορούσε την λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, μιας νέας γυναίκας. Η επέμβαση είχε διάρκεια 40 λεπτά και η κατάσταση της ασθενούς είναι άριστη. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από τον κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος τόνισε ότι με τη χρήση του συστήματος μειώνεται τόσο ο xρόνος της επέμβασης όσο και ο πόνος του ασθενούς, επειδή το ρομπότ διατηρεί απόλυτα σταθερό το λαπαροσκόπιο.

Το ρομπότ, που ονομάζεται Αίσωπος, μπορεί να χειριστεί με σταθερότητα για αρκετές ώρες, τη χρήση ορισμένων μηχανημάτων και κυρίως αυτή της μικροκάμερας. Ετσι, οι λεπτομερείς εικόνες από το εσωτερικό του σώματος επιτρέπουν στο χειρουργό να κινείται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει πραγματοποιήσει διεθνώς περισσότερες από 110.000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, γυναικολογικές επεμβάσεις κλπ.

Τέλος, σε δήλωσή του ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε ότι σύντομα αναμένονται ρομπότ με πλέον προηγμένη τεχνολογία, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται διεθνώς, τα οποία εκτελούν τις εντολές του χειρουργού, ενώ σύντομα, το Iατρικό Κέντρο Aθηνών θα αποκτήσει και ένα δεύτερο σύστημα ρομποτικής, που θα ονομάζεται Ζεύς. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι τα καταπληκτικά αυτά ρομπότ δεν αντιλαμβάνονται ελληνικά και πρέπει να υποβληθούν σε ορισμένες μετατροπές ώστε να υπακούουν σε εντολές στην ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση