Robo-nurse, το ρομπότ που κάνει αιμοληψίες

Πηγή: veebot.com

Η πρώτη προσπάθεια για φλεβοκέντηση συνήθως αποτυγχάνει σε ένα ποσοστό 20-25%. Έτσι, συμβαίνουν περίπου 2 εκατομμύρια τραυματισμοί από βελόνες κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της καθημερινής αιμοληψίας για διενέργεια διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων. Θεωρείται, μάλιστα, οτι ένα ποσοστό της τάξεως του 40-75% των τραυματισμών από βελόνες δεν αναφέρεται και δεν καταγράφεται στατιστικά.

Ακόμα η τοποθέτηση λάνθασμένης ετικέτας στα δείγματα αίματος αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα στην καθημερινή κλινική πράξη.

Δεν είναι εύκολο να γίνει οικονομική αποτίμηση αυτών των περιστατικών, αρκετοί όμως υποστηρίζουν πως στοιχίζουν στα Νοσοκομεία περί τα 300 εκ. δολλάρια το χρόνο.

Η εταιρία Veebot προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ρομποτική με σκοπό να αυτοματοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να εξαλειφθούν ή να μειωθούν τα σφάλματα, που (αναπόφευκτα) γίνονται από ανθρώπινα χέρια.

Η Veebot αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα φλεβοκέντησης. Το ρομπότ χρησιμοποιεί εργαλεία και αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται και με τον παραδοσιακό τρόπο (βελόνες, πεταλούδες, καθετήρες κλπ). Ωστόσο, μπορεί να σκανάρει μέσω υπερήχων (ή άλλων μεθόδων) την περιοχή της αιμοληψίας και να βρεί την κατάλληλη φλέβα (αυτήν που έχει την πιό ικανοποιητική ροή). Η ακρίβεια αγγίζει περί το 80% με 90%.

Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην πράξη η αποτελεσματικότητά της.

Δείτε το video.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση