Ανθρωποθυσίες στο βωμό της επιστήμης

Ανθρωποθυσίες στο βωμό της επιστήμηςΣτο νέο βιβλίο του Patrick Tierney, που έχει τον τίτλο ‘Σκοτάδι στο Ελ Ντοράντο’ περιγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο η σκόπιμη μόλυνση με ιό που προκαλούσε θανατηφόρο ιλαρά. Χιλιάδες ιθαγενείς Yanomami, μιας φυλής της περιοχής του Αμαζονίου, εμβολιάσθηκαν με το θανατηφόρο ιό, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα από γενετικούς επιστήμονες, ώστε να μελετηθεί η επίδραση της φυσικής επιλογής στην εξέλιξη των πρωτόγονων κοινωνιών. Υπεύθυνος του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της 10 ετίας του ’60, ήταν ο γενετιστής James Neel, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων που προκαλούνται στις κοινωνίες ως συνέπεια των μαζικών θανάτων που θα προκαλούσε ένας πυρηνικός πόλεμος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο, ο Neel δεν επέτρεπε στους συνεργάτες του να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια στους ιθαγενείς που πέθαιναν, λέγοντας ότι καθήκον τους ήταν μόνο να παρατηρούν και να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε. Ο Neel πέθανε στις αρχές του έτους, ενώ αποτέλεσμα των παραπάνω εμβολιασμών ήταν ο θάνατος εκατοντάδων ή χιλάδων Ινδιάνων. Οι παραπάνω ισχυρισμοί του Patrick Tierney, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Ενωσης (American Anthropological Association – ΑΑΑ), η οποία πρόκειται να ασχοληθεί με το περιεχόμενο του βιβλίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των μελών της.

Ανθρωποθυσίες στο βωμό της επιστήμηςΣτα παραπάνω προστέθηκε και η άποψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cornell, Terry Turner, ο οποίος διαβάζοντας τα δοκίμια του βιβλίου, κατήγγειλε στην Αμερικανική Ανθρωπολογική Ενωση ότι το βιβλίο αποκαλύπτει μια εφιαλτική ιστορία. Ταυτόχρονα, με επιστολή του επισημαίνει ότι ο Neel χρησιμοποίησε ένα εμβόλιο που ονομαζόταν Edmonson B, το οποίο προκαλούσε συμπτώματα τα οποία δεν ήταν δυνατό να διακριθούν από τα συμπτώματα που προκαλεί η ιλαρά. Ακόμη, σύμφωνα με τον Turner, η ομάδα του Neel, πραγματοποίησε σειρά πειραμάτων στις ΗΠΑ, τα οποία περιελάμβαναν τον εμβολιασμό ανθρώπων με πλουτώνιο, χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν.

Το βιβλίο του Patrick Tierney, πρόκειται να κυκλοφορήσει την 1η Οκτωβρίου και όπως φαίνεται, αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση