αλκαλικη φωσφαταση αυξημενη σε παιδια | οστεοαρθριτιδα γονατος φυσικοθεραπεια | κρυωμα στους πνευμονες

Απορρυπαντικά που δημιουργούν ανθεκτικά μικρόβιαΠερίπου τα μισά απο τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια του εμπορίου περιέχουν αντιβακτηριακές ουσίες. Στόχος φυσικά είναι η αποστείρωση. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση όμως, φαίνεται να αστοχούν πλήρως, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμώξεων, στη Νέα Ορλεάνη.
Συγκεκριμένα η αντιβακτηριακή ουσία τρικλοσάνη, που περιέχεται σε πολλά απορρυπαντικά, αντί να αποστειρώνει, προάγει την αντοχή των μικροβίων. Δημιουργεί δηλαδή στελέχη μικροβίων, που όταν μολύνουν τον άνθρωπο, δεν εξουδετερώνονται από τα συνήθη αντιβιοτικά.

Ο Dr. Eli N. Perencevich και η ομάδα του απο το ιατρικό κέντρο της Βοστώνης μελετώντας τους μηχανισμούς με τους οποίους τα μικρόβια αντιδρούν στα αντιβακτηριακά, διεπίστωσε οτι ακόμη και μικρή ποσότητα τρικλοσάνης, ‘μεταμορφώνει’ πολλά μικρόβια σε ανθεκτικά. Έτσι ο χώρος γεμίζει απο ανθεκτικά μικρόβια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν νόσο.

Ο Perencevich σημειώνει οτι, οι παρενέργειες της τρικλοσάνης δεν αφορούν μόνο αυτούς που την χρησιμοποιούν. Αποτελούν και θέμα δημόσιας υγείας, διότι η ευρεία χρήση της προκαλεί ένα είδος ‘φυσικής επιλογής’ στα μικρόβια με αποτέλεσμα να επιβιώνουν, μόνο τα ανθεκτικά στελέχη.

Με τόσα συναφή προϊόντα στην αγορά, είναι βέβαιο οτι πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν ‘αντιβακτηριακά’ απορρυπαντικά, χωρίς να το γνωρίζουν. Ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα συστατικά του προϊόντος.
Πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι το πλύσιμο με απλό σαπούνι είναι πολύ αποτελεσματικό, για να απομακρύνει τα μικρόβια. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η προσθήκη αντιβακτηριακών ουσίων αποστειρώνει καλύτερα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.