Δύσκολη η τεχνητή γονιμοποίηση μετά τα 40

Δύσκολη η τεχνητή γονιμοποίηση μετά τα 40Όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αποφασίζει να αποκτήσει παιδιά μετά την ηλικία των 30 ή των 40. Οι μελέτες ωστόσο δείχνουν οτι οι γυναίκες που διατρέχουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, πρέπει να υπολογίζουν πολύ λιγότερο στις τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, για να μείνουν έγκυες.

Ο Dr. Raphael Ron-El και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας γονιμότητας σε 400 γυναίκες άνω των 41 ετών, για πέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Fertility and Sterility, δείχνουν οτι μόνον το 12% των γυναικών της μελέτης συνέλαβε, ενώ τελικά μόνο το 5% απέκτησε τελικά παιδί.

Κατά την τεχνητή γονιμοποίηση (in vitro fertilization), ένα ωάριο γονιμοποιείται σε συνθήκες εργαστηρίου απο ένα σπερματοζωάριο και κατόπιν εμφυτεύεται στην μήτρα. Για να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας, συνήθως εμφυτεύονται πέραν του ενός, έμβρυα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής περίπου το 23% των προσπαθειών είναι επιτυχείς. Οι πιθανότητες επιτυχούς τεχνητής γονιμοποίησης όμως ελαττώνονται με την ηλικία, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την φυσιολογική σύλληψη.

Οι πιθανότερες αιτίες που προκαλούν αυτή την ελάττωση, είναι η χειρότερη ποιότητα ωαρίων, καθώς και προβλήματα με την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην μήτρα, που και τα δύο παρατηρούνται μετά τα 40.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση