ΕΣΥ: δει χρημάτων και άνευ αυτών…

Οπως έχει ανακοινωθεί, η οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος των αλλαγών που θα επιφέρει το νέο Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ θα είναι έτοιμη προς το τέλος του 2000. Πολλοί είναι εκείνοι που τόνισαν με ποικίλους τρόπους οτι η οικονομική διάσταση του θέματος είναι μια σημαντική παράμετρος που μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στην εφαρμογή των μέτρων, που σε βασικούς άξονες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε δαπάνες για την Υγεία, ενώ πρωτοστατεί σε δαπάνες για εξοπλισμούς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε οτι έχει εξασφαλίσει πόρους από το 3ο ΚΠΣ, αλλά και τον τακτικό προϋπολογισμό, μιας και η υλοποίηση των μέτρων έχει ορίζοντα εξαετίας. Με τη διαδικασία του επείγοντος ζήτησε χτές από συναρμόδια υπουργεία την έγκριση να γίνουν 6.000 προσλήψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού εντός του 2001, δαπάνη που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με ένα κονδύλι 25-30 δις ετησίως.

Από την άλλη, τα χρέη του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως ΙΚΑ και ΤΕΒΕ) φαίνεται να ξεπερνούν τα 650 δις για το διάστημα 1993-1999, όπως δημοσιεύει το περιοδικό ‘Ασφαλισμένος’, επίσημο όργανο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Τα χρέη δε των Νοσοκομείων σε φαρμακευτικές εταιρείες αγγίζουν σήμερα τα 100 δις.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονισθεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν όλοι. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να αποκτήσει Εθνική στρατηγική μακράς πνοής, ανεξάρτητη από κόμματα και κυβερνήσεις. Και βέβαια αυτό εκτός από συναίνεση, απαιτεί και γενναίους χρηματικούς πόρους.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση