Μικροοργανισμός με φιλοσοφία αυτάρκειας.

Ο μικροοργανισμός Borrelia burgdorferi που προκαλεί την νόσο του Lyme φαίνεται οτι είναι αρκετά ‘φιλοσοφημένος’. Νεώτερα δεδομένα της έρευνας ανέδειξαν την ικανότητα του μικροβίου να προσαρμοσθεί έτσι ώστε να περιορίζει τις ανάγκες του με αποτέλεσμα να επιβιώνει σε αντίξοο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα οι James E. Posey and Frank C. Gherardini σε σειρά πειραμάτων τους που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science (2000;288:1651-1653, 1653-1656) διεπίστωσαν οτι ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός έχει εκμηδενίσει τις ανάγκες του για σίδηρο.

Ο ρόλος του σιδήρου θεωρείται πάρα πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων. Γιαυτό το λόγο ο ανθρώπινος οργανισμός σε κάθε περίπτωση που μολύνεται απο παθογόνους μικροοργανισμούς εκλύει μία ουσία την λακτοφερρίνη η οποία στοχέυει στην δέσμευση του διαθέσιμου σιδήρου. Αυτό στερεί τα μικρόβια απο ένα βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη τους.
Ο μικροοργανισμός Borrelia burgdorferi έχει επιλύσει αυτό το πρόβλημα με την αντικατάσταση του σιδήρου με μαγγάνιο, ενα άλλο μέταλλο, σε όλες τις μικροβιακές μεταλλοπρωτείνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν οτι αυτή η τεχνική της αυτάρκειας έχει ‘υιοθετηθεί’ και απο άλλα βακτήρια όπως η σύφιλις και το μυκόπλασμα. Η κατανόηση της συστημάτων των μικροοργανισμών που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλούν νόσο είναι σημαντική. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπισθούν καινούργιοι μικροβιακοί στόχοι και θα αναπτυχθούν καινούργιες θεραπευτικές μέθοδοι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση