Το αυξημένο ουρικό οξύ προκαλεί καρδιοπάθειες

Το ουρικό οξύ είναι ένα καταβολικό προιόν του οργανισμού και αποτελεί προιόν της διάσπασης των πρωτεινών στα κύτταρα του σώματος. Υπάρχει στο αίμα και εκκρίνεται στα ούρα.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Journal of the American Medical Association (2000;283:2404-10) οι Μichael Alderman και συνεργάτες βρήκαν οτι το αυξημένο ουρικό οξυ σχετίζεται με στεφανιαία νόσο.

Στην έρευνα τους μελέτησαν τα επίπεδα ουρικού οξέως σε 6000 ανθρώπους ηλικίας απο 25 μέχρι 74 χρονών για χρονικό διάστημα 16 ετών. Οι ερευνητές αφού τους χώρισαν σε τέσσερες ομάδες διεπίστωσαν οτι οι γυναίκες με υψηλό ουρικό είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν απο στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με αυτές που είχαν φυσιολογικές τιμές. Μεταξύ των ανδρών ο κίνδυνος ήταν 77% μεγαλύτερος σε αυτούς που είχαν αυξημένη ουρικό σε σχέση με τους υπολοίπους.

Ο κίνδυνος απο το ουρικό οξυ ηταν υπαρκτός στην ηλικιακή ομάδα άνω των 45 ετών . Για μικρότερες ηλικίες δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας απο το αυξημένο ουρικό. Ιδιαίτερα όμως ευαίσθητη ήταν η ηλικιακή ομάδα 45 μέχρι 55 ετών στις υψηλές τιμές ουρικού.
Με την αναγνώριση του ουρικού ως ανεξάρτητης παραμέτρου καρδιοαγγεικού κινδύνου θα πρέπει οι πάσχοντες και απο άλλους τέτοιους παράγοντες όπως χοληστερίνη, σάκχαρο, υπέρταση, να αντιμετωπίζονται με πιό επιθετικές αγωγές.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση