ραγισμα στο στερνο | στενωση πυλορου | κακα που επιπλεουν | περιδεση τραχηλου | συρρικνωση νευρων | κυανωση

Οσφυαλγία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο οσφυαλγία αναφέρεται το υποκειμενικό αίσθημα του πόνου στην περιοχή της οσφύος. Η οσφυαλγία προκαλείται από παθήσεις της sπονδυλικής στήλης (σπονδυλαρθρίτιδα, σπονδυλόλυση, οστεομυελίτιδα, νεοπλασίες κλπ) ή των γειτονικών οργάνων (ιερολαγόνιες αρθρώσεις, νεφροί, έντερο κλπ) ενώ η πιο συνηθισμένη (70% των περιπτώσεων) φαίνεται να είναι η δισκοπάθεια (δισκοκήλη).

Αντιμετώπιση

Στην οξεία φάση συνιστάται περιορισμός των δραστηριοτήτων του ατόμου και κατάκλιση εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα χορηγούνται παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα προοδευτικά οι ασθενείς σηκώνονται φορώντας ορθοπεδική ζώνη και ξεκινούν φυσιοθεραπεία που περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση φυσικών μέσων (LASER, αναλγητικά ρεύματα, υπερήχους, διαθερμίες, μαλάξεις) ανάλογα με την κρίση του φυσιοθεραπευτή καθώς και ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας με οδηγό σημείο τον πόνο.

Το πρόγραμμα της κινησιοθεραπείας περιλαμβάνει ασκήσεις προοδευτικής δυσκολίας, οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση της ελαστικότητας, της δύναμης και της αντοχής των κοιλιακών, των ραχιαίων και των γλουτιαίων μυών γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη μυϊκής ζώνης στην περιοχή της οσφύος η οποία καλείται ν’ανταπεξέλθει σε μεγάλα φορτία.

Οι ασθενείς πρέπει ν’αποφεύγουν να σηκώνουν βαριά αντικείμενα ενώ κρίνεται απαραίτητη η εκπαίδευσή τους στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Οδηγίες προς τους ασθενείς που αντιμετώπισαν κρίση οσφυαλγίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

1.Επιδίωξη χάσιμου βάρους ή διατήρησής του στα φυσιολογικά επίπεδα.

2.Η ζώνη οσφύος πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση γιατί οδηγεί σε αστάθεια. Όταν η μυϊκή ζώνη κριθεί ικανοποιητική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

3.Θα πρέπει ν’αποφεύγεται η ορθοστασία και εάν είναι απαραίτητη θα πρέπει ο ασθενής να εναλλάσει τα πόδια του δηλ να στέκεται πότε στο ένα και πότε στο άλλο.

4.Σε καθιστή θέση η οσφύς πρέπει να είναι ευθειασμένη. Έτσι τα φορτία είναι μικρότερα.

5.Σε ύπτια κατάκλιση (ανάσκελα) ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα μειώνει την επιβάρυνση.

6.Όταν ο ασθενής πρόκειται να σηκώσει ένα αντικείμενο πρέπει να το κάνει με λυγισμένα τα γόνατα αφού πρώτα φέρει το βάρος κοντά στο σώμα του.

7.Σε καθιστή θέση θα πρέπει τα πέλματα να εφάπτονται στο έδαφος .

8.Όταν κάποιος πρέπει να κάθεται πολλές ώρες καλό είναι να χρησιμοποιεί υποπόδιο.

9.Πρέπει ν’αποφεύγονται τα ψηλά τακούνια.

10.Όταν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα βαρύ αντικείμενο είναι καλύτερα να το σπρώξουμε με την πλάτη ή τα κάτω άκρα.

11.Όταν θέλουμε να πλησιάσουμε ένα αντικείμενο που βρίσκεται ψηλά πρέπει να χρησιμοποιούμε σκαμνάκι.

12.Οι ασκήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.