You are currently viewing Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 2022

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ 2022

“Είναι στα δικά σου χέρια, ανάλαβε δράση – ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ”

“Είναι στα δικά σου χέρια, ανάλαβε δράση – ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ”. Μήνυμα διαυγές, δυνατό και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σε μια περίοδο που η Υγεία έχει καταστεί πρώτιστο και μέγιστο αγαθό, η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας τιμάται στις 12 Οκτωβρίου, με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τις ρευματικές – μυοσκελετικές παθήσεις, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών καθώς και την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 200 ρευματικές – μυοσκελετικές παθήσεις που προσβάλλουν το ένα τέταρτο του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως, άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά), άνδρες και γυναίκες, ενώ έχει υπολογισθεί ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού κάποια στιγμή στην ζωή του θα εμφανίσει κάποια ρευματική – μυοσκελετική νόσο.

Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κλπ.).
Οι παθήσεις αυτές είναι χρόνιες με σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειες τους και την κοινωνία γενικότερα. Η μη επαρκής αντιμετώπισή τους οδηγεί σε χρόνιο πόνο, σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων, εμφάνιση μόνιμων αναπηριών που συνοδεύονται από κακή ποιότητα ζωής και συχνή εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης.

Παρά τη σοβαρότητά τους και τον αυξημένο επιπολασμό τους, οι Ρευματικές παθήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιάγνωστες, τα συμπτώματα τους συχνά αγνοούνται ή υποδιαγιγνώσκονται, παρόλο που στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000 και στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια Ρευματική Πάθηση.

Τα άτομα με Ρευματικές Παθήσεις δεν γνωρίζουν τις ευκαιρίες που έχουν για διάγνωση και θεραπεία των συμπτωμάτων τους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπισή τους.
Έτσι, αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας επικεντρώνεται στην κατανόηση των (#RheumaPainPoint) σημείων αδυναμίας στον τομέα της ρευματολογίας, όπως είναι η συρρίκνωση του ιατρικού εργατικού δυναμικού, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ραντεβού και η έλλειψη κατανόησης των ρευματικών παθήσεων από τους κυβερνητικούς υπευθύνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Η EULAR (European League Against Rheumatism) αλλά και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που θέτει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας με δράσεις και πρωτοβουλίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με ρευματικές παθήσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
Σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ επισκεφτείτε:
www.ere.gr
www.tosomasoumilaei.gr

Πρόεδρος ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ
Ευαγγελία Καταξάκη
Μεσογείων 387, 153 43, Αγ. Παρασκευή, Τηλ.- Fax: 210-6545243, e-mail: mail@ere.gr

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!