Εμβόλιο κατα της μηνιγγίτιδος στο προσκήνιο

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν οτι ο εμβολιασμός κατα ενός μικροοργανισμού,που προκαλεί μηνιγγίτιδα στα παιδιά, μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Φαίνεται μάλιστα οτι το εμβόλιο ακόμη και εαν χορηγείται πολύ νωρίς στην ζωή είναι ασφαλές και ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα ικανοποιητικά ώστε να παρέχει μακροχρόνια προστασία.

Η μηνιγγίτιδα,που μπορεί να προκληθεί απο ιούς η βακτήρια, είναι μια φλεγμονή των μηνίγγων. Οι μήνιγγες περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό σύγχυση και αυχενική δυσκαμψία. Το εμβόλιο κατά του μικροβίου Haemophilus influenzae σχεδόν εξαφάνισε αυτό το μικρόβιο ως αιτία της μηνιγγίτιδας.

Σήμερα το συχνότερο αίτιο επιδημικής μηνιγγίτιδος είναι το μικρόβιο Neisseria meningitides που παρουσιάζει θνητότητα πάνω απο 10%. Παρά το οτι υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά του μικροβίου,που χορηγείται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, ο εμβολιασμός κρίνεται ελάχιστα αποτελεσματικός.

Μια ανακοίνωση του Dr. Paul T. Heath, από το St. George’s Hospital Medical School στο Λονδίνο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (2000;283:2795-2801, 2842-2843) δίνει άλλες προοπτικές.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές χορήγησαν το εμβόλιο κατά του τύπου C της Neisseria meningitides σε 182 υγιή παιδιά σε επαναλαμβανόμενες δόσεις στους 2,3,4 και 12 μήνες της ζωής. Το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό από όλα τα παιδιά ακόμη και σε ηλικία δύο μηνών.
Στα αποτελέσματα τους οι ερευνητές σημειώνουν οτι το εμβόλιο προκαλεί ικανοποιητική ‘ανοσολογική μνήμη’, δηλαδή το αμυντικό σύστημα θυμάται το μικροοργανισμό και αντιδρά αν έλθει σε επαφή πάλι. Ο Dr. Paul T. Heath υποστηρίζει οτι υπάρχει τώρα η δυνατότητα να ελαττωθούν δραστικά τα κρούσματα μηνιγγιτιδικοκκικής μηνιγγίτιδας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση