Η θέση της γυναίκας καθρέπτης της κοινωνίας

Μπορεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών να έχει θεσπιστεί και να ενισχύεται από αποφάσεις κυβερνήσεων στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών, όμως στην πράξη πολλά ακόμα απομένουν να γίνουν για να αποκτήσουν οι γυναίκες τη θέση που τους αξίζει. Αυτό προέκυψε από τις εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο στην ημερίδα που οργάνωσε η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος “Τώρα πια ξέρεις”.

Σύμφωνα με τη γραμματέα του Δικτύου και δημοσιογράφο Μαίρη Πίνη, τη δυσχερή θέση της γυναίκας αποδεικνύει το γεγονός οτι αποτελεί το 50% απο τα 150 εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών παγκοσμίως και την πλειοψηφία των μονίμων ανέργων στην Ελλάδα, περίπου 2 εκατομμύρια βάσει στοιχείων της ΕΣΥΕ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 500 χιλιάδες γυναίκες πωλούνται και αγοράζονται ετησίως για σεξουαλική εκμετάλλευση. Μόνο στην Ελλάδα από τη διετία 1996-98 τα κυκλώματα πέρασαν από γειτονικές χώρες 150.000 γυναίκες με στόχο τη διάθεσή τους σε μπάρ και οίκους ανοχής.

Στη βαλκανική διάσταση του εμπορίου λευκης σαρκός αναφέρθηκε η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαίρη Μπόση τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις την τελευταία 10ετία με την Ανατολική Ευρώπη να βγάζει στην κυριολεξία τις γυναίκες της σε πλειστηριασμό.

Η ίδια επισήμανε πως η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών σε βαλκανικά κράτη όπου σταθμεύουν ειρηνευτικές δυνάμεις ανθεί, καθως αυτές αποτελούν σταθερή πελατεία. Για έλλειμμα ισότητας σε όλες τις χώρες έκανε λόγο ο δημοσιογράφος Γιάννης Πευκιανάκης ο οποίος χαρακτήρισε τη θέση της γυναίκας καθρέπτη κάθε κοινωνίας. Ο ίδιος διάβασε μαρτυρίες γυναικών που υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση δηλώνοντας συγκλονισμένος από το μέγεθος του προβλήματος.

Τη διάσταση των προβλημάτων υγείας των γυναικών που γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης έβαλε στη συζήτηση ο τέως υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης. Οπως είπε, η αύξηση των αλλοδαπών εκδιδόμενων γυναικών στη χώρα μας φθάνει τελευταία το 600% με παράλληλη μείωση κατά 25% των Ελληνίδων που εμπλέκονται στην πορνεία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η Πολιτεία πρέπει να ενσκύψει πάνω στο πρόβλημα αυτών των γυναικών, να δώσει λύσεις, να προχωρήσει σε νομιμοποίησή τους και ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους, προστατεύοντας έτσι και εκείνες και όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα της ισότητας γυναικών – ανδρών αναλύθηκε από τη δημοτική σύμβουλο Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου. Οπως εξήγησε, η ΤΑ μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, με τους ΟΤΑ να αγωνίζονται για την ισοτιμία στην πράξη, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη λειτουργία όσο γίνεται περισσότερων παιδικών σταθμών, την άρνηση λειτουργίας καταστημάτων όπου γίνεται σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και άλλα μέτρα. Η ίδια υπογράμμισε πως προκαλεί την κοινωνία μας το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί νόμος που αντιμετωπίζει την πορνεία ως επάγγελμα.

Τέλος, η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας από τους αρχέγονους χρόνους μέχρι σήμερα, από την εποχή που ο πρωτόγονος άνθρωπος, χαμένος στην αμάθειά του, λάτρεψε και θεοποίησε τις γυναίκες μέχρι την εποχή που ζούμε, όπου το γυναικείο φύλο έχει αρχίσει να έχει ρόλους πέραν των παραδοσιακών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση