Προειδοποιητικά μηνύματα στα energy drinks από την Ε.Ε.

Τα energy drinks, τα οποία περιέχουν καφεΐνη, μπορεί πολύ σύντομα να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγχουν την πρόσληψη καφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών, όπως η κινίνη, που περιέχουν κάποια energy drinks, σύμφωνα με πρόταση-οδηγία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ορισμένα αναψυκτικά τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και κυρίως τα energy drinks, δεν υποχρεούνται να αναγράφουν την ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν.

Μάλιστα σε περιπτώσεις όπου η καφεΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες, χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά γεύσης, μπορεί να μην υποχρεούνται ούτε να αναγράφουν τη συγκεκριμένη ουσία στη λίστα των συστατικών, που φέρει η συσκευασία.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Ε.Ε, όλα τα ποτά αυτά θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους, το προειδοποιητικό μήνυμα “υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη”, καθώς και την ποσότητα της καφεΐνης, η οποία θα αναγράφεται ευκρινώς δίπλα στο όνομα του προϊόντος

Η νέα οδηγία της Ε.Ε, η οποία χρειάζεται την έγκριση της κάθε κυβέρνησης των χωρών της Ε.Ε, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αποκτήσει ισχύ νόμου, μπορεί να εφαρμοστεί στην Ε.Ε, από τον Ιούλιο του 2004.

Η οδηγία αφορά όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν περισσότερο από 150mg καφεΐνης ανά λίτρο, ενώ εξαιρούνται το τσάι και ο καφές, των οποίων το όνομα και μόνο παραπέμπει σε υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως υπερκινητικότητα, κυρίως σε παιδιά, ενώ η πρόσληψή της πρέπει να ελέγχεται από έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση