Βρέθηκε το γονίδιο που πυροδοτεί την έναρξη της ζωής

Ενα γονίδιο με πρωταγωνιστικό ρόλο στον μηχανισμό έναρξης της διαίρεσης του γονιμοποιημένου ωαρίου, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, αλλά και στην εύρεση νέων μεθόδων ανδρικής αντισύλληψης.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήξεραν τον ακριβή μηχανισμό που πυροδοτεί την έναρξη των κυτταρικών διαιρέσεων, μετά την είσοδο του σπερματοζωαρίου στο ωάριο και την γονιμοποίηση του.

Αν και ήταν γνωστό ότι στον όλο μηχανισμό εμπλέκεται ένα “κύμα” ασβεστίου που περιβάλλει το ωάριο, το τι το προκαλούσε αυτό ήταν άγνωστο. Βρέθηκε λοιπόν ότι αυτό οφείλεται στην λειτουργία ενός γονιδίου υπεύθυνου για την παραγωγή μίας πρωτεΐνης με την ονομασία PLC-zeta.

Η έγχυση της PLC-zeta ακόμα και σε ένα ωάριο που δεν έχει γονιμοποιηθεί προκαλεί την έναρξη κυτταρικών διαιρέσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την λειτουργία του γονιδίου. Μέχρι σήμερα αυτό επιτυγχάνονταν τεχνητά με τη εφαρμογή ηλεκτρικών εκκενώσεων, μία μέθοδος ιδιαίτερα τραυματική για το ωάριο και πολλές φορές αναποτελεσματική.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, η οποία έρχεται να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούσαν για χρόνια τους επιστήμονες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση