Η Pfizer εξαγόρασε την Pharmacia

Η κορυφαία, παγκοσμίως, φαρμακευτική εταιρία Pfizer Inc. ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της σουηδικής Pharmacia Corp. Η αξίας 60 δισ. δολαρίων συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή μετοχών και θα επιτρέψει στον αμερικανικό κολοσσό να αυξήσει λίγο περισσότερο το μέγεθος του μετά την προ διετίας απόκτηση της Warner-Lambert.

Κατά τη συμφωνία, οι μέτοχοι της Pharmacia θα λάβουν 1,4 μετοχές της Pfizer για κάθε μετοχή της Pharmacia, γεγονός που αποτιμά την αξία της μετοχής της σουηδικής εταιρίας σε 45,08 δολάρια, 38% πάνω από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκε η τιμή της κατά την επίσημη λήξη της συνεδρίασης της χρηματιστηριακής αγοράς την περασμένη Παρασκευή (32,59 δολάρια ανά μετοχή).

Η Pfizer – η οποία διαθέτει ήδη το αντικαταθλιπτικό Zoloft, το πλέον ευρέως συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα για έλεγχο της χοληστερίνης Lipitor και το Viagra – θα αποκτήσει τον έλεγχο των με υψηλές πωλήσεις φαρμάκων της Pharmacia για την αρθρίτιδα Celebrex και Bextra, καθώς και του φαρμάκου για τη θεραπεία προβλημάτων της ουροδόχου κύστεως Detrol.

Η εξαγορά της Pharmacia θα διευρύνει το πλεονέκτημα που έχει η Pfizer ως η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία στις ΗΠΑ και θα την εξακοντίσει στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Ευρώπη, Ιαπωνία και Λατινική Αμερική.

Παρ’ όλα αυτά θα ελέγχει μόλις το 11% της παγκόσμιας αγοράς από το 8% σήμερα. Η υπ’ αριθμόν δύο, παγκοσμίως, φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline ελέγχει το 7,3% της παγκόσμιας αγοράς.

Καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δέχονται πιέσεις να περιορίσουν τις αυξήσεις τιμών, δυσκολεύονται να βρουν τα προϊόντα εκείνα που θα τους επιτρέψουν να εξασφαλίσουν τους ρωμαλέους ρυθμούς ανάπτυξης κερδοφορίας που ζητούν οι επενδυτές. Εκτιμάται ότι η εξαγορά της Pharmacia από τη Pfizer θα επιταχύνει τη συνεχιζόμενη συγκεντροποίηση στον κλάδο.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση