πως γίνεται η εγχείρηση για πολυποδα | ενεργος φυματιωση | πολυμυοσίτιδα | κορεσμος οξυγονου

Προφυλάξτε τα παιδιά σας από δηλητηριάσειςΣε μάστιγα για τα παιδιά εξελίσσονται οι δηλητηριάσεις. Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι θάνατοι από τυχαίες δηλητηριάσεις στα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 2% όλων των θανάτων από ατυχήματα, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 5% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η θνησιμότητα από τυχαίες παιδικές δηλητηριάσεις είναι 1 στα 1.000 παιδιά, με την Ελλάδα να κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων καταγράφει σε ετήσια βάση 46.000 δηλητηριάσεις, από τις οποίες περίπου οι μισές αφορούν παιδιά. Η ηλικία των 2 – 4 ετών είναι η πλέον επιρρεπής (66% του συνόλου των παιδικών δηλητηριάσεων), λόγω της μεγάλης περιέργειας και της άγνοιας κινδύνου που την χαρακτηρίζουν.

Στη συντριπτική πλειονότητα, οι δηλητηριάσεις συμβαίνουν μέσα στο σπίτι τις πρωινές ώρες (9 – 10 π.μ.) και τις απογευματινές (4 – 7 μ.μ.). Τα είδη οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χλωρίνη κτλ.) «ευθύνονται» σε ποσοστό (30%), για δηλητηριάσεις, ακολουθούν τα καλλυντικά (9 – 10%), διάφορες χημικές ουσίες (7%), πετρελαιοειδή (3 – 4%), η ναφθαλίνη (3%), η μάσηση τσιγάρου ιδίως κατά τη βρεφική ηλικία (10%), νέφτι (5%), μελάνι (4%), χρώματα (1,8%), γεωργικά φάρμακα (1,7%) και διορθωτικά υγρά (1,3%).

Από το σύνολο των δηλητηριάσεων, ένα ποσοστό αντιστοιχεί σε απόπειρες αυτοκτονίας, παρόλο που αυτές δεν είναι συχνές (2%). Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός ότι μπορούν να συμβούν στις ηλικίες των 7 – 14 ετών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του 40ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.