νοσος κρον | μεσογειακη αναιμια | κυτταρομεγαλοιος στην εγκυμοσυνη | εμμηνος ρυση πολλες μερες

ΕΟΦ: Προσοχή στα αφεψήματα που περιέχουν αμάραντοΤην προσοχή των καταναλωτών σχετικά με τον κίνδυνο από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν Teucrium Polium L, εφιστά ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ενημερώνει για τον κίνδυνο τοξικής ηπατίτιδας από τη λήψη προϊόντων φυτικής προέλευσης που περιέχουν το φαρμακευτικό φυτό Teucrium Polium L (αμάραντο, πόλιο, ασπρόχορτο, λιβανόχορτο, στομαχοβότανο, παναγιόχορτο, βότανο της Παναγιάς, λαγοκοιμηθιά, ύσσωπος), μετά από πέντε περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύθηκαν στη Θεσσαλονίκη για οξεία ικτερική ηπατίτιδα, από το 2000 έως και το 2002.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι ασθενείς ελάμβαναν το Teucrium Polium L ως υπογλυκαιμικό ή υπολιπιδαιμικό. Η διάγνωση της τοξικής ηπατίτιδας από τη λήψη Teucrium Polium L τεκμηριώθηκε και με τις βιοψίες ήπατος στις οποίες υποβλήθηκαν οι τρεις από τους πέντε ασθενείς. Μετά την άμεση διακοπή της λήψης του Teucrium Polium L, αποκαταστήθηκε σταδιακά η ηπατική λειτουργία.

Το Teucrium Polium L λαμβάνεται σε μορφή αφεψήματος (τσάι) και διατίθεται ευρέως στις λαϊκές αγορές. Παρότι δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ σκευάσματα που περιέχουν Teucrium Polium L, η κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στη Γαλλία, έχει απαγορευθεί από το 1992 η χρήση του παρεμφερούς φαρμακευτικού φυτού Teucrium Chamaedrys (germander), που χρησιμοποιήθηκε για αδυνάτισμα, μετά από 30 περιπτώσεις ηπατίτιδας που αποδόθηκαν στη χρήση του.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.