Ηλιος και εντομοκτόνα απειλούν την υγεία εκατομμυρίων παιδιών

Από τα 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο που εργάζονται, τα 170 εκατομμύρια, ποσοστό 70%, δουλεύουν σε αγροτικές δουλειές, κάτω από επικίνδυνες και άσχημες συνθήκες, ανακοινώθηκε στη Γενεύη από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα πολλών ερευνών που διενεργήθηκαν κυρίως στην Αίγυπτο, τον Ισημερινό, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών αυτών, η καθημερινή έκθεση των παιδιών στον αγροτικό και γεωργικό τομέα, εγκυμονεί κινδύνους που λίγο πολύ είναι όμοιοι σε όλες τις χώρες, επισημαίνεται από την οργάνωση.

Τα παιδιά αυτά εργάζονται πολύ συχνά επί ατέλειωτες ώρες, στη ζέστη, κουβαλώντας βαριά φορτία, με τραύματα πολλές φορές σοβαρά που προκαλούνται από τα γεωργικά μηχανήματα. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι η έκθεσή τους στα εντομοκτόνα, υπογραμμίζεται από την οργάνωση.

Στον Ισημερινό και την Αίγυπτο καθώς και στις ΗΠΑ, τα παιδιά, που ρωτήθηκαν είπαν ότι εργάζονται σε χωράφια που έχουν ψεκαστεί με διάφορα εντομοκτόνα και έχουν σκεπαστεί με λίπασμα. Στον Παναμά παιδάκια που ρωτήθηκαν είπαν ότι για να προστατεύονται από τον ήλιο και τα εντομοκτόνα κρύβονται κάτω από μεγάλα φύλλα μπανανιών.

Τα λυπηρό είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών που ρωτήθηκαν απ’ όλες τις χώρες δήλωσαν άγνοια για τους κινδύνους που δημιουργούν τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα. Τα περισσότερα παιδιά πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους, ξαφνικούς πυρετούς και διάρροιες, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι η πολύχρονη έκθεσή τους στα εντομοκρόνα και τα λιπάσματα μπορεί να τους προκαλέσει στο μέλλον καρκίνο, εγκεφαλικά, σπασμούς κ.α.

Στην Αίγυπτο σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο για έξι εβδομάδες, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδάκια εργάζονται στη συλλογή του βαμβακιού. Παιδιά ηλικίας επτά έως δώδεκα χρόνων εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα επτά ημέρες την εβδομάδα…

Στον Ισημερινό πάνω από 600 χιλιάδες παιδάκια ηλικίας επτά έως δέκα χρόνων εργάζονται στις καλλιέργειες μπανάνας από εννέα έως 13 ώρες ημερησίως. Στις ΗΠΑ περίπου 300 χιλιάδες παιδιά εργάζονται στην εμπορική γεωργία τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα. Η ηλικία τους συνήθως δεν ξεπερνά τα 12 χρόνια.

Στην Ινδία περισσότερα από 15 εκατομμύρια παιδιά, με καταγωγή κυρίως από τις πιο χαμηλές κάστες, εργάζονται από τα 8-9 χρόνια τους και το 87% αυτών εργάζονται στο χώρο της γεωργίας, επισημαίνεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση