Η μονότονη εργασία είναι και ανθυγιεινή

Τα άτομα, τα οποία εργάζονται σε θέσεις που δεν απαιτούν λήψη σημαντικών αποφάσεων και διεκπεραίωση σοβαρών υποθέσεων έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και στηρίζουν διευθυντικές θέσεις. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τέξας, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό journal Psychosomatic Medicine.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνθήκες εργασίας 5000 ατόμων και τις επιπτώσεις τους στη ψυχολογική και σωματική τους ανάπτυξη. Η έρευνα είχε διάρκεια 23 χρόνια. Οι ειδικοί ταξινόμησαν τα επαγγέλματα ανάλογα με το βαθμό λήψης αποφάσεων, τις απαιτήσεις της δουλειάς, την ασφάλεια που παρείχαν στους εργαζόμενους και τα ωράρια εργασίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα τα οποία απλά υπάκουγαν εντολές ανωτέρων διατηρώντας μια παθητική στάση στο χώρο της εργασίας τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια μελλοντικά προβλήματα υγείας, ακόμα και δέκα χρόνια μετά την απομάκρυνση τους από την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Η λήψη πρωτοβουλιών, το ευχάριστο κλίμα στο επαγγελματικό περιβάλλον και το αίσθημα της αυτονομίας μέσα στον εργασιακό χώρο μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποβάλλει το στρες, να εκτιμήσει τις ικανότητες του και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης δυσάρεστων καταστάσεων υγείας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση