Σαπούνια και αποσμητικά υψηλής τεχνολογίας

Τέρμα πια στις άσχημες μυρωδιές και στον ιδρώτα, αφού δύο νέα πρωτοποριακά προϊόντα, ένα σαπούνι και ένα αποσμητικό με αντιβακτηριακή δράση πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα στο εμπόριο και να λύσουν το πρόβλημα πολλών αντρών και γυναικών που νιώθουν ότι το σώμα τους αναδύει ενοχλητικές μυρωδιές.

To ‘επαναστατικό σαπούνι΄, το οποίο επεξεργάζεται ομάδα επιστημόνων του Colgate-Palmolive Technology Centre περιέχει ειδικές αντιβακτηριακές ουσίες, που μειώνουν την ικανότητα των βακτηρίων να προσκολούνται στο δέρμα και να προκαλούν δυσοσμία. Η αποτελεσματική του δράση οφείλεται στο συνδυασμό τριών αντιβακτηριδιακών χημικών ουσιών (MAT), οι οποίες εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολλούνται στην επιδερμίδα.

Οι επιστήμονες της Palmolive πραγματοποίησαν έρευνα, κατά την οποία χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο γκρουπ. Τους ζήτησαν να πλύνουν καλά τα χέρια τους και μετά να τα τοποθετήσουν μέσα σε ένα πλαστικό πιάτο, το οποίο ήταν μολυσμένο με το βακτήριο Serratia marcesens που ανιχνεύεται εύκολα στο δέρμα. Η πρώτη ομάδα πλύθηκε με το πρωτοποριακό σαπούνι, ενώ η δεύτερη με ένα κοινό σαπούνι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το γκρουπ που χρησιμοποίησε το αντιβακτηριακό σαπούνι είχε 50 – 68% λιγότερα βακτήρια προσκολλημένα στα χέρια του, σε σύγκριση με το ποσοστό των βακτηριών που βρέθηκε στο δέρμα των ατόμων της άλλης ομάδας.

Παρόμοια δράση έχει και το νέο αποσμητικό, που επεξεργάζεται η ομάδα Unilever και στοχεύει στην απομάκρυνση των βακτηριών που ευθύνονται για τις άσχημες μυρωδιές που αναδύονται από το σώμα.