Καλή νοικοκυρά μεν …fit όμως όχι

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε …και είστε fit; Εάν έχετε μείνει με την εντύπωση πως οι δουλειές του σπιτιού είναι ικανές να διατηρήσουν τη φυσική σας κατάσταση σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα, τότε οι επιστήμονες έρχονται να διαφωνήσουν μαζί σας και σας προειδοποιούν: Καλή η ενασχόληση με το σπίτι, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα ζευγάρια πρέπει να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να τους μένει ελεύθερος χρόνος για να επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Η ενασχόληση με το σπίτι και τον κήπο μπορεί να δραστηριοποιούν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του ανθρώπινου σώματος, όμως δεν αποφέρουν τα ίδια οφέλη στον οργανισμό, σε σχέση με την άσκηση.

Το σκούπισμα, το σίδερο, η μαγειρική και η κηπουρική βοηθούν το μυϊκό σύστημα να παραμένει σε εγρήγορση, όμως δεν κρατούν την καρδιακή συχνότητα σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που κρίνεται απαραίτητο για την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας του ατόμου.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2300 γυναίκες ηλικίας 60 – 79 ετών. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν πόσο χρόνο διαθέτουν για άσκηση και ποιες δραστηριότητες επιλέγουν. Επιπλέον μετρήθηκαν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα στις δουλειές του σπιτιού και στην άσκηση (ακόμα και αν ήταν ολιγόλεπτη) είχαν καλύτερη αερόβια ικανότητα, συγκριτικά με τα άτομα που ασχολούνταν μόνο με το νοικοκυριό του σπιτιού.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση