ΚΥΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ | αποκόλληση υαλοειδούς | ΑΛΛΗΘΩΡΙΣΜΌΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ | παρενεργειες εμβολιου γριπης

Βιοτράπεζα με 500.000 δείγματα DNA στη ΒρετανίαΗ μεγαλύτερη βιοτράπεζα του κόσμου, που θα συγκεντρώνει δείγματα DNA 500.000 Βρετανών, πήρε σήμερα το πράσινο φως από την βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα την χρηματοδοτήσει αρχικά με το ποσό των 45 εκατομμυρίων στερλίνων. Η τράπεζα αυτή θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να εξετάζουν γενετικούς παράγοντες, αλλά και τον τρόπο ζωής που είναι πιθανόν να επηρεάζουν την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα, το άσθμα και η νόσος του Αλτζχάιμερ.

Στη χρηματοδότηση της τράπεζας συμμετέχει και η Wellcome Trust, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική ερευνητική οργάνωση του κόσμου, η οποία είχε και την ιδέα της δημιουργίας της τράπεζας πριν από τρία χρόνια.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η πρόοδος ήταν σχετικά αργή αφού οι επιστήμονες έπρεπε να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες δεοντολογίας στη συλλογή και ταξινόμηση των στοιχείων. Επίσης είχαν να αντιμετωπίσουν και τις επικρίσεις πολλων οργανώσεων που εξέφραζαν φόβους για εμπορευματοποίηση των γενετικών πληροφοριών και για το κατα πόσο οι πληροφορίες αυτές θα ήταν εμπιστευτικές.

Βασικά θέματα των συζητήσεων ήταν το απόρρητο των στοιχείων των ασθενών και το ποιά θα ήταν η πρόσβαση των φαρμακοβιομηχανιών στα στοιχεία αυτά.
Τα δείγματα DNA θα αρχίσουν να λαμβάνονται τα επόμενα δύο με τρία χρόνια από εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας 45 έως 69 ετών. Καμιά οργάνωση ή εταιρία δεν θα έχει αποκλειστική πρόσβαση στα στοιχεία, αν και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα ερευνών που θα γίνονται μέσα στην τράπεζα ως βοήθεια στο σχεδιασμό νέων φαρμάκων και διαγνωστικών τεστ.

Οι πρώτοι καρποί του σχεδίου αυτού θα φανούν στον τομέα της ιατρικής και της φαρμακολογίας που ερευνά το γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στα ίδια φάρμακα. Οι επίστήμονες πιστεύουν πως με την βοήθεια που προσφέρει η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα δημιουργηθούν "προσωπικά φάρμακα" που θα είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Η βρετανική αυτή βιοτράπεζα δεν είναι η πρώτη στον κόσμο, όμως είναι διπλάσια σε αριθμό δειγμάτων από αυτήν που λειτουργεί στην Ισλανδία, όπου η εταιρία βιοτεχνολιγίας deCODE genetics έχει συγκεντρώσει δείγματα από 270.000 ανθρώπους.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.