αρρυθμια | μεγαλοβλαστικη αναιμια ορισμος | αντιτετανικο | block δεξιού σκέλους | κενωση μονο βλεννας σε μωρο

Τριχόπουλος για μυοκαρδίτιδες. Διευκρινίσεις για τους ιούς CoxsackieΓια επιδημία σε ύφεση έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δ. Τριχόπουλος, σε χθεσινή του αναφορά για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων μας επιτρέπει να μιλήσουμε για επιδημία, δήλωσε ο καθηγητής. Σε περίπτωση που τα περιστατικά σχετίζονται με μόλυνση από ιούς τύπου Coxsackie, αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι κάποιος φορέας του ιού, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και χωρίς τελικά να νοσήσει. Σε μερικούς ασθενείς διευκρίνισε, για λόγους που δεν ξέρουμε, μπορεί να έχουμε επιπλοκές και πιθανώς θλιβερή κατάληξη.

Εάν πρόκειται για ιό Coxsackie τότε το καλύτερο μέτρο προστασίας αποτελεί η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ιδιαίτερα το καλό πλύσιμο των χεριών, ειδικά πριν το γεύμα, καθώς ο ιός μεταδίδεται δια της εντερικής οδού.

Γενικά περί των ιών Coxsackie

Για την ενημέρωση σας το Care σας παραθέτει συνοπτικά στοιχεία για τους ιούς τύπου Coxsackie. Οι ιοί Coxsackie αποτελούν μια ομάδα εντεροϊών που απομονώθηκαν για πρώτη φορά το 1948 στο ομώνυμο χωριό των ΗΠΑ. Χωρίζονται βασικά σε δύο υποομάδες Α και Β και η απομόνωσή τους δεν είναι πάντα εύκολη.

Ο άνθρωπος αποτελεί τον μόνο φυσικό ξενιστή του ιού. Πολλαπλασιάζεται εντός των κυττάρων του λεμφαδενοειδούς ιστού του φάρυγγα και του λεπτού εντέρου, από όπου εισέρχεται στην κυκλοφορία, προκαλείται ιαιμία, δια της οποίας μπορεί να προσβληθούν διάφορα όργανα.

Οι ιοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν :

α) κοινό κρυολόγημα

β) εμπύρετο με εξάνθημα

γ) νόσο χειρός - ποδός - στόματος (στοματοφαρυγγίτιδα με συνοδό εξάνθημα στις παλάμες και τις φτέρνες)

δ) γαστρεντερίτιδα

ε) μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα

στ) νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.