INKA: Για να αποφύγετε τις τροφοδηλητηριάσεις

Οσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και πλησιάζει το καλοκαίρι, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τροφοδηλητηριάσεων, αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), σε δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care, στο οποίο παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή των τροφικών δηλητηριάσεων.

Για κάθε καταγραφόμενη ή αναφερόμενη τροφοδηλητηρίαση, αντιστοιχούν άλλες 25 κατ’ ελάχιστον μέχρι 350 κατά μέγιστον, οι οποίες, για κάποιο λόγο, δεν καταγράφονται ή δεν αναφέρονται. Οι τροφοδηλητηριάσεις προέρχονται, από την κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων, που προετοιμάζονται ή διατηρούνται χωρίς την τήρηση των κανόνων υγιεινής, με συνέπεια την αλλοίωσή τους, λόγω επιμόλυνσης και ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Για την αποφυγή τροφοδηλητηριάσεων, το ΙΝΚΑ συνιστά στους καταναλωτές:

Όταν αγοράζουν:

· να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων, ιδιαίτερα για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης: (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, κρέατα, κ.λ.π.)

· να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή)

· να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή προϊόντα κατάψυξης, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά

· να μην αφήνουν τα τρόφιμα εκτεθειμένα στα έντομα ή στον ήλιο

· να τοποθετούν τα τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά την αγορά τους

· να ελέγχουν και να τηρούν τις σωστές συνθήκες διατήρησης για χυμούς – νερά.

Ιδιαίτερα:

Όταν αγοράζουν κατεψυγμένα:

· να ελέγχουν τα ψυγεία των σημείων λιανικής πώλησης. Τα θερμόμετρα πρέπει να είναι σε σημεία ευδιάκριτα και να δείχνουν μία θερμοκρασία, ίση ή μικρότερη από -18 βαθμούς Κελσίου. Σε αντίθετη περίπτωση ειδοποιείται ο υπεύθυνος του καταστήματος να βεβαιώνονται ότι τα προϊόντα που περιέχονται στα ψυγεία, δεν υπερβαίνουν τη γραμμή της μέγιστης φόρτωσης, γραμμή που πρέπει να υπάρχει στα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου.

· να παρατηρούν τις συσκευασίες πριν τις πάρουν. Δεν πρέπει να έχουν πρόβλημα (κτυπήματα , σχισίματα , ανοίγματα κ.λ.π.), ούτε πρέπει να καλύπτονται από στρώμα πάγου ή πάχνης. Σε τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να υπήρξε ένα τυχαίο ξεπάγωμα. Να ειδοποιούν τον υπεύθυνο και να απαιτούν την αντικατάσταση των συσκευασιών. Όταν διαπιστώνουν ότι έχουν υπερβολικά πάγο, ειδικά τα χύμα κατεψυγμένα μην τα αγοράζουν, να παραπονούνται στον αρμόδιο του καταστήματος και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

· να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης κατανάλωσης. Να διαλέγουν τις νεώτερες συσκευασίες και να απορρίπτουν εκείνες που έχουν δυσδιάκριτη ημερομηνία. Το ευδιάκριτο της ημερομηνίας, είναι μια χάρη που οι βιομηχανίες οφείλουν στους πελάτες τους, εκτός από νομική υποχρέωσή τους.

· να παίρνουν τα κατεψυγμένα προϊόντα από τα ψυγεία, αφού έχουν τελειώσει τα ψώνια τους, λίγο πριν πληρώσουν.

· να τοποθετούν όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα σε μια σακούλα. Ο τρόπος αυτός δίνει διάρκεια ζωής στην ψύξη τους. Εάν η απόσταση του σούπερμάρκετ είναι μεγαλύτερη από 15/20 λεπτά, ας προμηθευτούν ειδικές τσάντες για κατεψυγμένα προϊόντα. Απουσία τέτοιων μπορούν να διπλώσουν τα κατεψυγμένα σε εφημερίδα.

· μόλις φθάσουν σπίτι τους, να τοποθετούν αμέσως τα προϊόντα στην κατάψυξη.

· Εάν δε χρησιμοποιούν όλο το περιεχόμενο της συσκευασίας, μην το ξεπαγώνουν όλο.

· να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες χρήσης, που υπάρχουν στην ετικέτα της κάθε συσκευασίας.

· να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εκτιμήσουν την ποιότητα και να κάνουν συγκρίσεις. Οι αλλοιώσεις στο χρώμα ή στο άρωμα είναι σημάδια μιας όχι άριστης ποιότητας.

Όταν μαγειρεύουν:

· να μην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά

· να μην πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους

· να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά

· να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών

· να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από τον χρόνο που προβλέπει ο κατασκευαστής

· εάν πρόκειται να ζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου

· εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν στους 60ο C έως την ώρα του σερβιρίσματος

Όταν τρώνε έξω:

· να επιλέγουν καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων (καθαροί χώροι και τουαλέτες, τακτοποιημένα ψυγεία, απουσία εντόμων και παρουσία με καθαρά ρούχα εργασίας).

· να ζητούν πάντα τα τρόφιμα που γίνονται από κρέας (και ιδιαίτερα τα κοτόπουλα), να είναι καλοψημένα

· να μην καταναλώνουν λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά

Η τροφοδηλητήριαση χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων, (όπως εμετός, διάρροια, πυρετός ή αλλεργικές αντιδράσεις), τα οποία εμφανίζονται από μια ώρα έως δύο ή τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση των ακατάλληλων τροφίμων και χρήζει πάντα ιατρικής παρακολούθησης.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση