Αυξημένη χρήση αναβολικών από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της χρήσης αναβολικών στο χώρο του bodybuilding, αφού περισσότεροι από 60000 bodybuilders, επαγγελματίες αθλητές και λάτρεις του Fitness που ζουν στο Λονδίνο λαμβάνουν επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Δυστυχώς, το πρόβλημα των αναβολικών δεν εντοπίζεται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αφού περισσότερα από 150000 άτομα παγκοσμίως κάνουν χρήση ακατάλληλων σκευασμάτων, αγνοώντας τις βλαβερές επιπτώσεις που έχουν αυτά στον οργανισμό τους.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Βρετανική Ιατρική Ενωση, σύμφωνα με την οποία το 1/3 των ατόμων που κάνει χρήση αναβολικών έχει ελάχιστη επίγνωση για τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει η υγεία τους.

Οι συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης αναβολικών δεν είναι ακόμα γνωστές, όμως οι γιατροί εκφράζουν το φόβο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υπογονιμότητας, όγκων στο συκώτι και άλλων προβλημάτων.

Το Sports Council πραγματοποίησε έρευνα στην οποία συμμετείχαν Βρετανοί αθλητές από το χώρο του κλασικού αθλητισμού, αλλά και άλλων αθλημάτων. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια.

Το 50% των αθλητών εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει έντονο πρόβλημα χρήσης αναβολικών στο άθλημα που συμμετέχει. Στον κλασικό αθλητισμό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού το 83% των αθλητών ανησυχεί ιδιαίτερα για την επέκταση που έχουν πάρει τα παράνομα σκευάσματα στο χώρο τους.

Πρέπει λοιπόν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα προστασίας των αθλητών από τα αναβολικά, ενώ παράλληλα να ενημερωθούν για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχουν αυτά στην υγεία τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση