Επανεξετάζεται η πολιτική κοστολόγησης των φαρμάκων

Την αναμόρφωση του καθεστώτος κοστολόγησης των φαρμάκων, που παράγονται στη χώρα μας εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την τόνωση του συγκεκριμένου κλάδου της οικονομίας αλλά και την αύξηση των τιμών και την επίπτωση της συγκεκριμένης ενέργειας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου και η αρμόδια υπηρεσία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΦ αλλά και τους φαρμακοβιομήχανους προκειμένου να αλλάξουν τα κοστολογικά δεδομένα και να καταστεί ανταγωνιστική η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας σε σχέση με την εισαγωγή.

Η συμμετοχή της διαφήμισης, της διανομής και της διακίνησης των φαρμάκων στο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις πρώτες ύλες και το εργατικό κόστος αποτελούν τα στοιχεία που εξετάζει το υπουργείο για να αναμορφώσει τα δεδομένα του που επί σειρά ετών διατηρεί παγωμένα.

Η εισήγηση του ΣτΕ για τον τρόπο υπολογισμού των τιμών στην εγχώρια αγορά κρίνει λάθος την επιλογή της φθηνότερης χώρας και ορθότερη την επιβολή της τιμής με βάση το μέσο όρο των τιμών των τριών χωρών. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους απόφαση το ΣΤΕ.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση