Αποσύρεται η νιμεσουλίδη στη Φινλανδία. Αναμένεται η θέση του ΕΟΦ

Την απόσυρση όλων των σκευασμάτων που περιέχουν την δραστική ουσία νιμεσουλίδη αποφάσισαν οι φινλανδικές αρχές, καθώς παρατηρήθηκε θανατηφόρο περιστατικό από βλάβη στο ήπαρ, που ενδεχομένως να σχετίζεται με τη λήψη νιμεσουλίδης. Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία Boehringer Ingelheim που διαθέτει το γνωστό και ιδιαίτερα διαδεδομένο σκεύασμα Mesulid στη χώρα μας, όπως επίσης και με το Τμήμα Ενημέρωσης του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ).

Από την εταιρεία αναφέρεται οτι δεν είναι ακόμα σαφές αν και κατά πόσο σχετίζεται το περιστατικό στη Φινλανδία με τη λήψη νιμεσουλίδης. Αναμένονται περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία για το ποιά ήταν τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς που συνέβη το μοιραίο περιστατικό.

Αναμένεται σύντομα δελτίο τύπου του ΕΟΦ, που θα εξηγεί τις θέσεις του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων στο ζήτημα που ετέθη (το οποίο θα δημοσιεύσουμε άμεσα).

Η νιμεσουλίδη ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και χορηγείται συχνά για πόνους στις αρθρώσεις, φλεγμονές, πόνο πριν τις ημέρες της περιόδου στις γυναίκες, καθώς και ως αντιπυρετικό. Να σημειωθεί οτι η νιμεσουλίδη κυκλοφορεί πολλά χρόνια και στη χώρα μας, είναι πολυσυνταγογραφούμενο φάρμακο και η εμπειρία από τη χορήγησή του δίνει την εικόνα ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς φαρμάκου. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΦ, πριν εξάγουμε τα όποια συμπεράσματα.

Να σημειωθεί ακόμα οτι αντενδείκνυται η χορήγηση νιμεσουλίδης ανάμεσα στα άλλα, σε παιδιά και σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια.

Στην ακόλουθη διεύθυνση μπορείτε να δείτε βασικές πληροφορίες για την ουσία νιμεσουλίδη και τα περισσότερα σκευάσματα που την περιέχουν με τις εμπορικές τους ονομασίες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση