Αμφισβητούνται τα αντιβηχικά σιρόπια

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των αντιβηχικών σιροπιών που δίνονται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol, οι οποίοι συνέκριναν τα αποτελέσματα δεκαπέντε κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους επικεφαλείς της έρευνας, Δρ. Knut Schroeder και Tom Fahey, αν και τα αντιβηχικά αυτά σκευάσματα, είναι καλώς ανεχτά από τον οργανισμό, δε φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, καθώς σε 9 από τις 15 κλινικές δοκιμές, η βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών ήταν παρόμοια με αυτή του πλασέμπο (φάρμακο χωρίς καμία δραστική ουσία).

Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα των 6 άλλων δοκιμών, ουσιαστικά δεν έχουν στην πράξη κάποια κλινική σημασία, υποστηρίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Στη Μ. Βρετανία οι γιατροί ενθαρρύνονται να συνταγογραφούν σκευάσματα αυτού του είδους για το ξηρό βήχα, ενώ ανάλογη τακτική χαρακτηρίζει και το NHS Direct, την υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, η οποία παρέχει παρέχει τηλεφωνικά ιατρικές συμβουλές.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η τακτική αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί, μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες οι οποίες θα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση