Ποιος θα πληρώσει το… λογαριασμό;

Το να προσφέρει θέση ο άνδρας στη γυναίκα, να της κρατήσει την πόρτα ή να της φορέσει το παλτό, φαίνεται να αποτελεί ουσιαστικό δείγμα ιπποτισμού τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Όσον αφορά όμως στην πληρωμή του λογαριασμού στο εστιατόριο, δε φαίνεται να το αντιλαμβάνονται και τα δύο φύλα με τον ίδιο τρόπο.

“Αστο σε μένα”: αυτές οι τρεις λέξεις μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά των γυναικών όταν έρχεται ο λογαριασμός στο εστιατόριο όπου ένα ζευγάρι έχει δειπνήσει, αλλά τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι πιθανόν οι άνδρες να είναι πιο κυνικοί όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού.

Μετά την παρακολούθηση ενός βίντεο όπου ο άνδρας πληρώνει το λογαριασμό στο εστιατόριο, οι περισσότερες νεαρές γυναίκες φαίνεται να το εκλαμβάνουν σαν δείγμα σεβασμού και ρομαντισμού προς τη γυναίκα.

Ομως δε φάνηκε η ίδια αντίδραση από την πλευρά των ανδρών, οι οποίοι το εξέλαβαν σαν δείγμα έλλειψης σεβασμού στη γυναίκα αλλά και έλλειψης αυτοσεβασμού.

Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Michigan-Flint, παρουσίασαν δύο βίντεο, από το δείπνο ενός ζευγαριού σε εστιατόριο, σε μία ομάδα φοιτητών. Η μόνη διαφορά των δύο βίντεο ήταν το ό,τι στη μία περίπτωση ο άνδρας πλήρωσε το λογαριασμό, ενώ στη δεύτερη το ζευγάρι πλήρωσε μισά-μισά.

Στην περίπτωση όπου ο άνδρας πλήρωσε το λογαριασμό οι γυναίκες αντέδρασαν θετικά χαρακτηρίζοντας τον άνδρα ευγενικό, αξιοπρεπή και “gentleman”. Οι άνδρες δεν είχαν θετική αντίδραση σε αυτή τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κίνηση αυτή αποτελεί κατάλοιπο από την εποχή όπου οι γυναίκες δεν εργάζονταν και οι άνδρες πλήρωναν για τα πάντα.

Το μήνυμα που απορρέει από τη μελέτη αυτή είναι ότι ο ιπποτισμός είναι δίκοπο μαχαίρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Υπάρχουν στοιχεία του ιπποτισμού τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν, χωρίς όμως να “υπονομεύουν” την ανεξαρτησία της γυναίκας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση