Τα υγρά των φακών επαφής ανίσχυρα στον acanthamoeba

Τα ειδικά καθαριστικά υγρά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των φακών επαφής πιθανόν να μην είναι αρκετά “ισχυρά” για να καταπολεμήσουν ένα παθογόνο μικροοργανισμό, που μπορεί να προκαλέσει έλκη στο μάτι, σύμφωνα με έρευνα Αυστριακών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Opthalmology.

Οι επιστήμονες από το τμήμα ιατρικής παρασιτολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, βρήκαν ότι τα συμβατικά υγρά καθαριστικά των φακών επαφής, δεν είναι αποτελεσματικά έναντι στον μικροοργανισμό acanthamoeba.

Ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός, δημιουργεί ανθεκτικές κύστες οι οποίες δεν καταστρέφονται από τα κοινά καθαριστικά υγρά φακών, ακόμα και μετά από οκτώ ώρες παραμονής των φακών μέσα στο διάλυμα.

Τα στελέχη του μικροοργανισμού τα οποία δεν καταστρέφονται από τα καθαριστικά διαλύματα παραμένουν μέσα στις ειδικές θήκες όπου τοποθετούνται οι φακοί για τη φύλαξη και τον καθαρισμό τους και πολλαπλασιάζονται.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι θήκες αυτές είναι δυνατόν να απολυμανθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, με βράσιμο ή πιο απλά με αλλαγή αυτών.

Από όλα τα υγρά φακών, τα πιο αποτελεσματικά στην απολύμανση βρέθηκαν ότι είναι αυτά που περιέχουν 0,6% υπεροξείδιο του υδρογόνου.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση