Από τι πέθανε ο βασιλιάς Ηρώδης

Χρόνια πάθηση των νεφρών και μία σπάνια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, με την ονομασία γάγγραινα του Fournier, ήταν οι αιτίες θανάτου του βασιλιά Ηρώδη, σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, κ. Jan Hirschmann.

Τα συμπτώματα που είχε ο Ηρώδης λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 69 ετών, σύμφωνα με γραπτά κείμενα της εποχής, ήταν έντονος κνησμός, επώδυνες γαστρεντερολογικές διαταραχές, δύσπνοια, σπασμοί των άκρων και γάγγραινα των γεννητικών οργάνων.

Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι ο Ηρώδης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία από την σφαγή των νηπίων την οποία διέταξε προκειμένου να εξοντωθεί ο νεογέννητος Ιησούς, πέθανε από επιπλοκές της γονόρροιας από την οποία πιστεύεται ότι έπασχε.

Ο κ. Hirschmann, εξέτασε κατ΄ αρχήν ποιες παθήσεις χαρακτηρίζονται από κνησμό και αφού απέκλεισε κάποια πάθηση του ήπατος και το Hodgkin, κατέληξε ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν η χρόνια πάθηση των νεφρών, η οποία όμως δεν εξηγούσε την γάγγραινα των γεννητικών οργάνων, την οποία απέδωσε στη γάγγραινα του Fournier.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο ιστορικής Κλινικής Παθολογίας, όπου κάθε χρόνο εξετάζονται οι αιτίες θανάτου γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων, με βάση τα συμπτώματα που περιγράφονται σε ιστορικά κείμενα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση