Νέες Μονάδες Χορήγησης Υποκατάστατων

Τη Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά (Νοταρά 106) εγκαινίασε η υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Ελπίδα Τσουρή. Πρόκειται για το πρώτο από τα τέσσερα νέα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στο 2002, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες.

Στην ομιλία της η κ. Τσουρή τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών πρέπει να σχεδιάζεται και να ασκείται πριν και όχι μετά τα γεγονότα. Πρέπει, συνεπώς, να επαναπροσδιορίζεται και να επικαιροποιείται με τα τελευταία πάντοτε επιστημονικά δεδομένα. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κατέθεσε στην Διυπουργική Επιτροπή στις 19 Δεκεμβρίου του 2001 πρόταση πενταετούς Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2001.

Σχετικά με το πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η κ. υφυπουργός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει μια συνολική και πολύμορφη στάση απέναντι στο φαινόμενο της εξάρτησης, ενώ για πρώτη φορά θέτονται στόχοι σε προοπτική πενταετίας, τους οποίους πολιτεία και κοινωνία καλούνται από κοινού να υλοποιήσουν.

Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζοντας τον χρήστη ουσιών ως πολίτη που έχει ανάγκη τη συνδρομή και τη στήριξη της Πολιτείας, έχει ως στόχο τη δημιουργία σε τοπικό επίπεδο των θεραπευτικών δομών στις οποίες θα μπορεί να απευθυνθεί κάνοντας το αποφασιστικό βήμα προς τη θεραπεία και , τελικά, την απεξάρτηση.

Τα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη, που από το 1996 πειραματικά άρχισε ο ΟΚΑΝΑ, αποδείχθηκε ότι αποτελούν μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο απεξάρτησης, η οποία από τότε εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η μέθοδος αποτελεί πανάκεια, διότι τότε θα είχαμε λύσει οριστικά και το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Όμως η μέθοδος θεραπείας με υποκατάστατα δεν είναι απλά και μόνο ένας μηχανισμός χορήγησης του φαρμάκου υποκατάστασης.

Συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία, αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και τελικά λειτουργεί ως πρόγραμμα επανένταξης των απεξαρτημένων στο κοινωνικό σύνολο.

Και βέβαια, η πολυμορφία των προγραμμάτων που υπάρχει στη χώρα μας εξυπηρετεί την ιδιαιτερότητα του κάθε χρήστη, ο οποίος και χρειάζεται διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση