Τοξική ουσία σε αυγά της Βρετανίας

Περισσότερα από 750.000 αυγά που καταναλώνονται καθημερινά στην Μ. Βρετανία, περιέχουν υπολείμματα μίας τοξικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην πτηνοτροφία, σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής οργάνωσης Soil Association. Η Βρετανική οργάνωση, η οποία ελέγχει και οργανώνει την παραγωγή και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, κάνει έκκληση για άμεση απαγόρευση της ουσίας lasalocid, η οποία ανιχνεύεται στο 2,6% της παραγωγής των αυγών.

To θέμα πρόκειται να συζητηθεί από τον αρμόδιο Βρετανικό φορέα για τα τρόφιμα, Food Standards Agency, σε συνάντηση όπου θα παραβρεθούν 100 οργανισμοί.

Η χημική ουσία Lasalocid, είναι ιδιαίτερα τοξική ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό έχει φανεί τόσο από πειράματα σε ζώα όσο και από πειράματα σε ανθρώπινο καρδιακό μυ που είχαν γίνει το 1974.

Οσον αφορά τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που πραγματοποιείται για τα υπολείμματα της ουσίας αυτής, είναι ελλιπής αφού γίνεται ανάλυση μόνο σε ένα στα 18 εκατομμύρια αυγά.

Οι καταναλωτές προστατεύονται από τα υπολείμματα των φαρμάκων και των ουσιών ποου χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο η Lasalocid έχει ταξινομηθεί σαν πρόσθετο τροφής (ζωοτροφής), με αποτέλεσμα να μην έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπτά όρια για τη συγκεκριμένη ουσία.

Η ουσία lasalocid δίνεται στα πουλερικά, μέσω της διατροφής, σε καθημερινή βάση για την πρόληψη της κοκκιδίωσης, μία μεταδοτική ασθένεια που πλήττει τα πουλερικά (κοτόπουλα και γαλοπούλες) και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στο περιβάλλον του πτηνοτροφείου, όπου κυριαρχούν θερμές και υγρές συνθήκες.

Η lasalocid δε δίνεται με ειδική συνταγογράφηση από κτηνίατρο αλλά πωλείται σαν πρόσθετο ζωοτροφής από φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες παραγωγής και πώλησης ζωοτροφών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση