Ζωντανοί επίδεσμοι

Νέοι “ζωντανoί” επίδεσμοι θα έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν πληγές που μέχρι στιγμής ήταν πολύ δύσκολο να επουλωθούν, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα του πάσχοντιος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού New Scientist.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας CellTran σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Μ. Βρετανία, κατάφερε να χρησιμοποιήσει δερματικά κύτταρα του ίδιου του ασθενή για να κατασκευάσει έναν ειδικό βιολογικό επίδεσμο που επιταχύνει σημαντικά την επούλωση.

Τα κύτταρα τοποθετούνται σε ειδικούς δίσκους κατασκευασμένους από PVC όπου και διαιρούνται. Οι δίσκοι αυτοί κόβονται στη συνέχεια, ανάλογα με το μέγεθος της πληγής και τοποθετούνται πάνω στην πληγή όπου τα κύτταρα αποκολλώνται από το δίσκο και προσκολλώνται στην πληγή, όπου συνεχίζουν να διαιρούνται, βοηθώντας στην επούλωσή της.

Σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποφέρουν από πληγές οι οποίες δύσκολα θεραπεύονται λόγω προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα ή λόγω ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Το κόστος για την αποκατάσταση τέτοιων τραυμάτων κοστίζει στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS), περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίρες ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 2% του συνολικού προϋπολογισμού του συστήματος.

Πολλές φορές μάλιστα η μη επούλωση των πληγών αυτών οδηγεί σε πολύ σοβαρές μολύνσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ακρωτηριασμό.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση