Το AIDS δεν είναι λόγος για να μην εξετάζονται οι σύριγγες ναρκομανών

Δεν μπορούν να αρνηθούν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης (χημικής ή βιολογικής εξέτασης) σε σύριγγες αναρρόφησης αίματος που χρησιμοποιήθηκαν από ναρκομανείς, οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓXK), σύμφωνα με την γνωμοδότησή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αθ. Ανδρεουλάκου.

Οι υπηρεσίες του ΓΧΚ αρνούνταν να προβούν σε πραγματογνωμοσύνη επί συριγγών που χρησιμοποιήθηκαν από ναρκομανείς και αποστέλλονταν από τις Αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο προανακρίσεων οι οποίες διενεργούνται από όργανα της ΕΛΑΣ.

Το ΓΧΚ αρνείτο την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί των εν λόγω πειστηρίων (συριγγών), επικαλούμενο αδυναμία προφυλάξεως των απασχολουμένων με τις σχετικές εξετάσεις υπαλλήλων από το ενδεχόμενο κινδύνου μεταδόσεως του ιού του ΑIDS σε αυτούς.

Η άρνηση αυτή οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας να στείλουν σχετικό ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στην εισαγγελική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του ΓΧΚ υποχρεούνται να εκτελούν απροσχημάτιστα τις παραγγελίες των αστυνομικών αρχών για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ακόμα και σε σύριγγες με αναρρόφηση αίματος και υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών, που έχουν χρησιμοποιηθεί από ναρκομανείς και έχουν κατασχεθεί ως πειστήρια.

Επίσης η άρνηση των υπηρεσιών του ΓΧΚ να εκτελέσουν τις εν λόγω πραγματογνωμοσύνες, πλέον του ότι δεν είναι νόμιμη, δημιουργεί για τους αρνούμενους υπαλλήλους ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα περί απείθειας προβλέπει στους παραβάτες φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Η υποχρέωση αυτή των υπαλλήλων του ΓΧΚ – κατά την εισαγγελική γνωμοδότηση – δεν αίρεται από το ενδεχόμενο κίνδυνο μεταδόσεως του ΑIDS, καθώς μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους ίδιους τρόπους που ακολουθούν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ. Δηλαδή με την χρήση γαντιών, μάσκας, κλπ.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση