βουβωνοκήλη ανατομια | αναιμισ και καταθλιψη | ψωριαση γατας | ro θωρακος τι ειναι | εκκολπώματα εντερου

Το AIDS δεν είναι λόγος για να μην εξετάζονται οι σύριγγες ναρκομανώνΔεν μπορούν να αρνηθούν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης (χημικής ή βιολογικής εξέτασης) σε σύριγγες αναρρόφησης αίματος που χρησιμοποιήθηκαν από ναρκομανείς, οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓXK), σύμφωνα με την γνωμοδότησή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αθ. Ανδρεουλάκου.

Οι υπηρεσίες του ΓΧΚ αρνούνταν να προβούν σε πραγματογνωμοσύνη επί συριγγών που χρησιμοποιήθηκαν από ναρκομανείς και αποστέλλονταν από τις Αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο προανακρίσεων οι οποίες διενεργούνται από όργανα της ΕΛΑΣ.

Το ΓΧΚ αρνείτο την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί των εν λόγω πειστηρίων (συριγγών), επικαλούμενο αδυναμία προφυλάξεως των απασχολουμένων με τις σχετικές εξετάσεις υπαλλήλων από το ενδεχόμενο κινδύνου μεταδόσεως του ιού του ΑIDS σε αυτούς.

Η άρνηση αυτή οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας να στείλουν σχετικό ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στην εισαγγελική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του ΓΧΚ υποχρεούνται να εκτελούν απροσχημάτιστα τις παραγγελίες των αστυνομικών αρχών για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ακόμα και σε σύριγγες με αναρρόφηση αίματος και υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών, που έχουν χρησιμοποιηθεί από ναρκομανείς και έχουν κατασχεθεί ως πειστήρια.

Επίσης η άρνηση των υπηρεσιών του ΓΧΚ να εκτελέσουν τις εν λόγω πραγματογνωμοσύνες, πλέον του ότι δεν είναι νόμιμη, δημιουργεί για τους αρνούμενους υπαλλήλους ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα περί απείθειας προβλέπει στους παραβάτες φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Η υποχρέωση αυτή των υπαλλήλων του ΓΧΚ – κατά την εισαγγελική γνωμοδότηση - δεν αίρεται από το ενδεχόμενο κίνδυνο μεταδόσεως του ΑIDS, καθώς μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους ίδιους τρόπους που ακολουθούν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ. Δηλαδή με την χρήση γαντιών, μάσκας, κλπ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.