μωρό στραβά δοντάκια | βαρηκοΐα | περισπωμενη αρτηρια καρδιας | εισοφαγικη παλινδρομιση εσθημα παλμων

Simulator επεμβάσεων αξιολογεί χειρουργούςΤα προγράμματα εξομοίωσης στην ιατρική επιφέρουν επαναστατικές αλλαγές στο τρόπο εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης των γιατρών, ιδίως σε απαιτητικούς τομείς, όπως αυτός της χειρουργικής. Τώρα ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία Mist (minimally invasive surgical trainer), προσφέρει τη δυνατότητα της αντικειμενικής εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χειρουργού, κρίνοντας την επιδεξιότητα του σε διάφορους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το Mist, θα μπορεί να ενημερώνει τους υπεύθυνους των νοσοκομείων, αν ένας χειρουργός είναι αδέξιος, αν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ακόμα και αν έφτασε ο καιρός να συνταξιοδοτηθεί.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος εξέλιξης του Mist, χειρουργός Rory McCloy, η μέθοδος αξιολόγησης και βαθμολόγησης του γιατρού που προσφέρει το Mist, λύνει το πρόβλημα της υποκειμενικής μέχρι σήμερα εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χειρουργού.

Το νέο software βαθμολογεί την ακρίβεια των κινήσεων του κάθε χεριού και τον χρόνο που χρειάζεται ο χειρουργός για την εκτέλεση της επέμβασης.

Επιπλέον το πρόγραμμα επιτρέπει την πρακτική εξάσκηση του γιατρού σε συγκεκριμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα την δυνατότητα της εικονικής αναπαράστασης των οργάνων του ασθενή στον οποίο θα γίνει η επέμβαση.

Με την βοήθεια της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας σκανάρεται και στην συνέχεια εξομοιώνεται το σώμα του ασθενή στην οθόνη του υπολογιστή, επιτρέποντας έτσι στο γιατρό εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που πρόκειται να συναντήσει.

Η χρήση του προγράμματος από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης των γιατρών θα μπορεί να δείξει επίσης ποιοι από τους φοιτητές έχουν την απαιτούμενη δεξιοτεχνία για να προχωρήσουν στον τομέα της χειρουργικής.

Το Mist ήδη χρησιμοποιείται σε 30 εκπαιδευτικά κέντρα της Μ. Βρετανίας μεταξύ των οποίων το Royal College of Surgeons και το νοσοκομείο St George's του Λονδίνου.

Οι εξομοιωτές και οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές και σε διάφορους άλλους τομείς της Ιατρικής, όπως η αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου, αλλά και στην ψυχιατρική για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.