Simulator επεμβάσεων αξιολογεί χειρουργούς

Simulator επεμβάσεων αξιολογεί χειρουργούςΤα προγράμματα εξομοίωσης στην ιατρική επιφέρουν επαναστατικές αλλαγές στο τρόπο εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης των γιατρών, ιδίως σε απαιτητικούς τομείς, όπως αυτός της χειρουργικής. Τώρα ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία Mist (minimally invasive surgical trainer), προσφέρει τη δυνατότητα της αντικειμενικής εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χειρουργού, κρίνοντας την επιδεξιότητα του σε διάφορους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το Mist, θα μπορεί να ενημερώνει τους υπεύθυνους των νοσοκομείων, αν ένας χειρουργός είναι αδέξιος, αν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ακόμα και αν έφτασε ο καιρός να συνταξιοδοτηθεί.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος εξέλιξης του Mist, χειρουργός Rory McCloy, η μέθοδος αξιολόγησης και βαθμολόγησης του γιατρού που προσφέρει το Mist, λύνει το πρόβλημα της υποκειμενικής μέχρι σήμερα εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χειρουργού.

Το νέο software βαθμολογεί την ακρίβεια των κινήσεων του κάθε χεριού και τον χρόνο που χρειάζεται ο χειρουργός για την εκτέλεση της επέμβασης.

Επιπλέον το πρόγραμμα επιτρέπει την πρακτική εξάσκηση του γιατρού σε συγκεκριμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα την δυνατότητα της εικονικής αναπαράστασης των οργάνων του ασθενή στον οποίο θα γίνει η επέμβαση.

Με την βοήθεια της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας σκανάρεται και στην συνέχεια εξομοιώνεται το σώμα του ασθενή στην οθόνη του υπολογιστή, επιτρέποντας έτσι στο γιατρό εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που πρόκειται να συναντήσει.

Η χρήση του προγράμματος από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης των γιατρών θα μπορεί να δείξει επίσης ποιοι από τους φοιτητές έχουν την απαιτούμενη δεξιοτεχνία για να προχωρήσουν στον τομέα της χειρουργικής.

Το Mist ήδη χρησιμοποιείται σε 30 εκπαιδευτικά κέντρα της Μ. Βρετανίας μεταξύ των οποίων το Royal College of Surgeons και το νοσοκομείο St George’s του Λονδίνου.

Οι εξομοιωτές και οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές και σε διάφορους άλλους τομείς της Ιατρικής, όπως η αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου, αλλά και στην ψυχιατρική για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση