Νέα στοιχεία για τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού

Νέα στοιχεία για τον πολύπλοκο μηχανισμό, ο οποίος ρυθμίζει την έναρξη και τη διακοπή του ύπνου, φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Science.

Το βιολογικό ρολόι είναι η προσαρμογή των βιολογικών και φυσιολογικών δραστηριοτήτων ενός οργανισμού σε κάποιες περιοδικές αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών, με συνηθέστερη περιβαλλοντική αλλαγή στην οποία αντιδρά ο οργανισμός και στην οποία προσαρμόζει τις δραστηριότητες του την εναλλαγή της ημέρας με τη νύχτα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ποντίκια και χάμστερ ανακάλυψαν μία χημική ουσία, η οποία αποτελεί αυξητικό παράγοντα, τον παράγοντα TGF-alpha, ο οποίος βρίσκεται και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον ύπνο.

Σύμφωνα με την έρευνα οι υποδοχείς για τον παράγοντα TGF-alpha, πιθανόν να βρίσκονται και στα μάτια, με αποτέλεσμα το φως που διαπερνά το μάτι να συμβάλλει στις συνήθειες του ύπνου, αλλά και της ώρας που ξυπνάμε.

Τα νέα αυτά στοιχεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη θεραπεία των ανθρώπων που έχουν προβλήματα ύπνου, αναφέρουν οι επιστήμονες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση