Το 40% των φορέων του AIDS ζει στην Ασία

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το AIDS στην Ασία, όπου σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ ζει το 40% του συνολικού αριθμού των φορέων της νόσου. Ιερόδουλες στην Κίνα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ πέφτουν θύματα της νόσου, η οποία κατ’ επέκταση μεταδίδεται στους πελάτες τους και στις συζύγους ή τις συντρόφους αυτών.

Παρότι η ευρείας κλίμακας δράση για την πρόληψη της νόσου περιόρισε την εξάπλωση του AIDS σε ορισμένα κράτη της Ασίας, σε άλλα η νόσος τείνει να εξαπλωθεί δραματικά, επισημαίνει η έκθεση του Δικτύου Παρακολούθησης της Πανδημίας του AIDS.

Ενας αριθμός χωρών, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, γνωρίζουν δραματική αύξηση της νόσου σε διάφορες πληθυσμιακές τους ομάδες.

Η εξέταση ανίχνευσης του ιού HIV σε ιερόδουλες σε τρεις επαρχίες στην Κίνα έδειξε ραγδαία αύξηση των ποσοστών λοίμωξης. Στην επαρχία Γκουανγξί οι ιερόδουλες σε ποσοστό 9,9% ήταν φορείς του ιού HIV την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου 2000. Την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το ποσοστό ανήλθε στο 10,7%.

Καθώς εκατομμύρια άνδρες πηγαίνουν με ιερόδουλες κάθε χρόνο είναι αναπόφευκτη η μόλυνση των ανδρών αλλά και των συζύγων τους ή των συντρόφων τους, επισημαίνει η έρευνα.

Τον Αύγουστο η Κίνα παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή επιδημία AIDS καθώς τα κρούσματα του ιού HIV έχουν αυξηθεί κατά 2/3 σε ένα χρόνο. Στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετμάν, το ποσοστό λοίμωξης στις ιερόδουλες και τους πελάτες τους αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20% το 2000, συγκριτικά με το σχεδόν μηδενικό ποσοστό που ήταν το 1996.

Η Ινδονησία κατέγραψε αλματώδη αύξηση στη μετάδοση του ιού HIV στις ιερόδουλες με το ποσοστό να φτάνει το 26% σε τρεις γεωγραφικές περιοχές, από 6% που ήταν πριν. Υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της λοίμωξης στους τοξικομανείς σε όλη τη χώρα.

Επιτυχία σημείωσε το πρόγραμμα πρόληψης σε πληγείσες από τη νόσο χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη, καθώς περιορίστηκε σημαντικά η εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο τρεις χώρες στην Ασία: η Καμπότζη, η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη είχαν ποσοστό της νόσου 1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ορισμένες χώρες της Αφρικής ξεπέρασε το 10%.

Η Νότια Αφρική έχει τους περισσότερους οροθετικούς, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν 4,7 εκατομμύρια φορείς στη χώρα, δηλαδή ένας στους εννέα.

Στην Ινδία τα κρατίδια Μαχαράστρα, Αντρα Πραντές και Ταμίλ Ναντού όπου ο πληθυσμός του καθενός ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια, τουλάχιστον το 3% των εγκύων και το 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον ιό HIV.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση