Οχι οικολόγων στις δεξαμενές υγρών καυσίμων στην Καβάλα

“Λέμε όχι στην εγκατάσταση των αποθηκών υγρών καυσίμων, που θέλουν να κάνουν ανατολικά της Καβάλας πολυεθνικές εταιρίες. Η συσσώρευση των δεξαμενών αυτών δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και κοντά στον προστατευόμενο βιότοπο του Νέστου θεωρουμε ότι είναι πράξη παράνομη, παράλογη και καταστροφική”. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας Γιάννης Μάλλιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε με θέμα τη ρύπανση, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την περιφέρεια της Καβάλας.

“Οσο και αν οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών”, είπε, “προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, η πράξη δείχνει ότι πάντα υπάρχουν σημαντικές διαρροές καυσίμου στο υπέδαφος, τα υπόγεια νερά και στη συνέχεια στη θάλασσα, όπως και απώλειες με τη μορφή αέριων ρύπων, που προκύπτουν από εξατμίσεις”.

Αναφερόμενος στη Μότορ Οϊλ, που όπως είπε, “πρώτη σέρνει το χορό στην περιοχή μας”, τόνισε ότι “είναι από καιρό στις μαύρες λίστες των Οικολογικών Οργανώσεων γιατί κατέχει ρεκόρ ατυχημάτων και διαρροών, ενώ πίσω από τις εγκαταστάσεις της στους Αγίους Θεοδώρους λειτουργούσε παράνομα χωματερή πετρελαϊκών αποβλήτων. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι απώτερος στόχος των εταιριών αυτών δεν είναι οι δεξαμενές καυσίμων, αλλά το να εγκαταστήσουν μελλοντικά στην περιοχή της Καβάλας διϋλιστήρια και πετροχημικά εργοστάσια”.

Ο κ. Γιάννης Μάλλιος εξαπέλυσε λεκτική επίθεση και κατά της χημικής Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης Καβάλας και μεταξύ άλλων είπε: “Επειδή το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Καβάλας δεν περιορίζεται μόνο στις δεξαμενές καυσίμων των πολυεθνικών εταιριών, τολμάμε να καταθέσουμε στην κρίση του καθενός μια πρόταση, που για δεκαετίες θεωρείται ταμπού ή κάτι το απαγορευμένο: Να κλείσει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Δίνουμε διορία έξι μηνών στην πολυμονάδα αυτή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το μηδενισμό της ρύπανσης, που προκαλεί. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινάμε αγώνα για το κλείσιμό της και προτείνουμε σε όλους τους καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς να καταθέσουν αγωγές αποζημίωσης για τη βλάβη που υπέστησαν από τη μακροχρόνια έκθεσή τους στους επικίνδυνους ρύπους”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος νομού Καβάλας Στέλιος Αναγνωστόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της ρύπανσης και της δημιουργίας αποθηκών υγρών καυσίμων, είπε τα εξής: “Υπάρχει εντολή της ΕΕ δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, όπου καθορίζονται χώροι συγκέντρωσης τέτοιων εγκαταστάσεων με εύφλεκτα υλικά. Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει ο κόσμος – στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτοί που διαμένουν στην ανατολική Καβάλα – να είναι έτοιμοι προς αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου”.

Εξάλλου για τη μονάδα παραγωγής γυαλιού, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας, ο κ.Αναγνωστόπουλος δήλωσε: “Αυτή η επιχείρηση θα απασχολήσει κατ’αρχήν εξειδικευμένο προσωπικό, που σημαίνει ότι δεν θα εχει μεγάλη συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας. Θα κάνει αμμοληψίες από το Νέστο. Αυτό σημαίνει καταστροφή και φυσικά θα αντιδράσουμε”.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση