Κουνούπι – τίγρης

Την ανάγκη για επαγρύπνηση τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες σε σχέση με την παρουσία στη χώρα μας ενός είδους κουνουπιού με την επωνυμία κουνούπι – τίγρης (Aedes albopictus), μετά την εκδήλωση κρουσμάτων στην Ιταλία και την Αλβανία επικίνδυνων ασθενειών που μεταδίδονται από το συγκεκριμένο είδος.

Πρόκειται για ένα είδος κουνουπιού που ευδοκιμεί στην Ασία και θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού και μιας σειράς εγκεφαλίτιδων που οφείλονται σε ιούς με πιο γνωστές την Εastern Εquine Εncephalitis και αυτή του St Louis.

Το κουνούπι αυτό αφήνει τα αυγά του ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στάσιμου νερού, που βρίσκονται σε σκιερά μέρη. Στην Αμερική και σστην Ευρώπη πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε με φορτίο μεταχειρισμένων ελαστικών, μέσα στα οποία υπήρχαν μικρές ποσότητες νερού, όπου κουνούπια είχαν εναποθέσει τα αυγά τους.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι άσπρες ρίγες που φέρουν στο σώμα τους τα ενήλικα αρσενικά και θηλυκά. Είναι πιο επιθετικό αργά το απόγευμα και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού είναι αρχικά πυρετός, σοβαρός πονοκέφαλος, μυαλγίες και οστικός πόνος. Συνήθως η νόσος αυτοπεριορίζεται αλλά σε μερικές περιπτώσεις προχωρεί και προκαλεί αιμορραγίες, θρομβοπενία, υπόταση και καταπληξία.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση