Οταν ξεχνάμε τα αυτονόητα

Οταν ξεχνάμε τα αυτονόηταΣε μια εποχή όπου οι πληροφορίες και για τα πιο εξειδικευμένα θέματα μας κατακλύζουν και που οι πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις είναι προσιτές από τον καθένα, τα αυτονόητα πολύ συχνά περνάνε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα όταν έρχονται ξανά στο προσκήνιο να απορούμε γιατί τα είχαμε ξεχάσει. Ο ρόλος των χεριών στη μετάδοση διάφορων ασθενειών δεν είναι προφανώς κάτι το καινούργιο. Το τακτικό πλύσιμό τους, αν και είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί ένα πρωταρχικό μέτρο υγιεινής, δεν φαίνεται παρ΄όλα αυτά να γίνεται με τη συχνότητα που επιβάλλεται. Ετσι, ένα απλό πρόγραμμα πλυσίματος των χεριών που εφαρμόστηκε σε μία Βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Αμερικής, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά το ήμισυ.

Οι απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν την πιο συχνή αιτία νόσησης μεταξύ των νεαρών ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στον Αμερικανικό Στρατό. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση στη βάση Great Lakes Recruit Training Command Center του Ιλλινόις, τοποθετήθηκε δίπλα σε όλους τους νιπτήρες υγρό σαπούνι, ενώ δόθηκε εντολή στο προσωπικό να πλένει τα χέρια του τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος Δρ. Joel Gaydos, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σημείωσαν μείωση κατά 45%, γεγονός που δείχνει ότι στο πλύσιμο των χεριών, πρέπει να δοθεί ανάλογη σημασία με αυτή που δίνεται στους εμβολιασμούς.

Παρόμοιες επισημάνσεις έχουν γίνει και από το Health Laboratory Service στην Μ. Βρετανία, όπου ανάλογα προγράμματα τίθενται σε εφαρμογή ιδίως σε νοσοκομεία, καθώς οι ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για πολλούς θανάτους κάθε χρόνο και στοιχίζουν εκατομμύρια στερλίνες.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στην Μ. Βρετανία το 26% των ανδρών και το 17% των γυναικών, δεν πλένουν τα χέρια τους προτού χειριστούν ή ετοιμάσουν φαγητό και το 30% όταν βγει από την τουαλέτα.

Το μη πλύσιμο των χεριών από ανθρώπους που χειρίζονται τρόφιμα, παρόλες τις εκστρατείες ενημέρωσης που γίνονται, έχει ως αποτέλεσμα και την πρόκληση πολλών περιστατικών τροφικών δηλητηριάσεων.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε ότι:

1. Ο αριθμός των μικροβίων στα χέρια διπλασιάζεται μετά τη χρήση της τουαλέτας

2. Οι δεξιόχειρες τείνουν να πλένουν καλύτερα το αριστερό τους χέρι και αντίστροφα.

3. Κάτω από ένα δαχτυλίδι μπορεί να κρύβονται περισσότερα από 700 εκατομμύρια μικρόβια (όσος και ο πληθυσμός της Ευρώπης)

4. Τα μικρόβια εξαπλώνονται κατά χίλιες φορές περισσότερο στα υγρά χέρια παρά στα στεγνά.

5. Ενα μικρόβιο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δώσει 4 εκατομμύρια μικρόβια μέσα σε 8 ώρες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση