Εμπιστευθείτε τα προαισθήματά σας!

Το προαίσθημα πως κάτι καλό ή κακό θα συμβεί μπορεί να φαντάζει πολλές φορές παράλογο, όμως είναι πιθανόν να βασίζεται σε περίπλοκες και ασυναίσθητες συσχετίσεις με γεγονότα του παρελθόντος, τα οποία δεν τα θυμάται κανείς συνειδητά, όμως υπάρχουν καταχωρημένα στο υποσυνείδητο του. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους στο περιοδικό Psychological Science.

Η ύπαρξη προαισθημάτων, που αφορούν συγκεκριμένα γεγονότα σε διάφορες φάσης της ζωή του ανθρώπου δεν αποτελούν μυστήριο, αφού το υποσυνείδητο έχει την ικανότητα να απομνημονεύει εμπειρίες και να ανατρέχει πάλι σ’αυτές, όταν προκύπτουν παρόμοιες καταστάσεις. Αυτές λοιπόν οι εμπειρίες που βγαίνουν προς τα έξω έχουν την μορφή προαισθήματος.

Οι επιστήμονες, στην έρευνα τους, προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν τα προαισθήματα είναι ικανά να προβλέψουν καταστάσεις και να καθορίσουν ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία τους. Στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν 36 φοιτητές, άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 με 41.

Οι ερευνητές μέτρησαν, με ειδικά τεστ, την ευαισθησία των εθελοντών σε διάφορα ερεθίσματα ελέγχοντας τον καρδιακό τους παλμό σε κατάσταση ηρεμίας. Επιπλέον μελέτησαν την ικανότητα τους να προαισθάνονται γεγονότα που πρόκειται να συμβούν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που αντιδρούν πιο έντονα στα ερεθίσματα είναι πιο πιθανό να έχουν συχνά αξιόπιστα προαισθήματα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είναι τόσο ευαίσθητα. Εντούτοις η ύπαρξη προαισθημάτων δεν σημαίνει ότι πάντα αυτά θα βγουν αληθινά.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση