Τα κεριά ανάβουν φωτιές

Τα κεριά, τα οποία χρησιμοποιεί πολύς κόσμος για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στο σπίτι και να ανεβάσει την ερωτική διάθεση, αποτελούν αιτία πολλών θανάτων σύμφωνα με το Consumer Product Safety Commission (CPSC). Tα κεριά ευθύνονται για πολλές περιπτώσεις πυρκαγιάς, ενώ τα ποσοστά κάνουν λόγο για μία αύξηση θανάτων 750%, μέσα στην εικοσαετία 1980-2000.

Παρόλο που τα περιστατικά φωτιάς παρουσιάζουν ύφεση στην Αμερική, την τελευταία εικοσαετία, οι θάνατοι από ατυχήματα με κεριά παρουσιάζουν έξαρση. Το 1980 αναφέρθηκαν είκοσι θάνατοι, ενώ το 1998 εκατόν εβδομήντα.

Η διευθύντρια του CPSC τονίζει ότι τα κεριά δε χρησιμοποιούνται πια, μόνο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, αλλά στολίζουν και το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο, το σαλόνι και όλα τα μέρη του σπιτιού. Οι πωλήσεις των κεριών αυξάνονται ραγδαία και μαζί μ’αυτές, αυξάνονται και οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, αν ακολουθήσει κανείς τις συμβουλές ασφαλείας που δίνει το CPSC, οι οποίες αναφέρουν τα εξής:

Τα κεριά δεν πρέπει να μένουν αναμμένα, όταν δε βρίσκεται κανείς στο σπίτι, και δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά όπως, κουρτίνες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα. Επιπλέον φροντίστε να είναι σε θέση, που δεν μπορούν να πλησιάσουν τα μικρά παιδιά, αλλά ούτε και τα κατοικίδια ζώα που μπορεί κατά λάθος να περάσουν από εκεί.

Το CPSC επίσης συμβουλεύει να ελέγχεται το φιτίλι του κεριού, λίγο πριν αναφτεί, έτσι ώστε να είναι σε ευθεία και όρθια θέση. Αλλοι λόγοι που ευθύνονται για πυρκαγιές μέσα στο σπίτι είναι οι συσκευές μαγειρέματος και θέρμανσης, καθώς επίσης οι ηλεκτρικές συσκευές.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση