Πρώιμα συμπτώματα του αυτισμού

Τα αυτιστικά παιδιά είναι πιθανό να μην αναγνωρίζουν το πρόσωπο της μητέρας τους, ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, εμφανίζοντας παράλληλα διαταραχές σε κινήσεις, όπως είναι η στροφή βλέμματος προς τον ήχο της φωνής. Ακόμη, μπορεί να μην είναι σε θέση να δείξουν προς κάποιο αντικείμενο ή να αναζητήσουν κάποιο αγαπημένο παιχνίδι.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, από τη Δρ Geraldine Dawson, η συμπεριφορά αυτών των παιδιών είναι σε θέση να τα διαχωρίσει από άλλα φυσιολογικά παιδιά αυτής της ηλικίας.

Μέχρι πρόσφατα, η διάγνωση του αυτισμού δεν γινόταν πριν από την ηλικία των 3-4 ετών. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι, σε αυτές τις ηλικίες, η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών ήταν η ίδια και στην περίπτωση που το παιδί κοιτούσε τη μητέρα του και στην περίπτωση που το παιδί κοιτούσε κάποιον ξένο.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά παρουσίαζαν μια δυσκολία επικοινωνίας και κοινωνικής ένταξης, καθώς και μια προτίμηση προς τα άψυχα αντικείμενα. Ωστόσο, η θέα ενός αγαπημένου παιχνιδιού, προκάλεσε έναν διαφορετικό τύπο εγκεφαλικής δραστηριότητας, από ότι η θέα ενός αγνώστου παιχνιδιού.

Τα φυσιολογικά παιδιά και τα παιδιά με άλλου τύπου πνευματική καθυστέρηση, στις ηλικίες των 3-4 ετών, έδειξαν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα στη θέα της μητέρας τους, σε σχέση με τη θέα ενός αγνώστου. Ωστόσο, η εγκεφαλική απάντηση δεν άλλαξε στη θέα διαφόρων και αγνώστων παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τη Δρ Dawson, η παρατήρηση των αντιδράσεων των παιδιών με το συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να αρχίσει στην ηλικία των 6 μηνών. Η ερευνήτρια κατάληξε ότι ‘η ανίχνευση του αυτισμού τόσο πρόωρα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία του’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση