Kλιματιστικές βαφές

Βαφές τοίχων που ψύχουν το ζεστό δωμάτιο και θερμαίνουν το παγωμένο, αλλάζοντας παράλληλα και τον τόνο τους προς τις “ζεστές” ή “ψυχρές” αποχρώσεις αντίστοιχα. Αυτό είναι το μέλλον στο βάψιμο του τοίχου, σύμφωνα με τον Δρ. Μα Γίπινγκ, από το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης.

Η νέα αυτή βαφή απορροφά και εκπέμπει την ηλιακή ακτινοβολία ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία γίνεται μικρότερη των 20 βαθμών, αυξάνει τη θερμοκρασία του δωματίου κατά 4 περίπου βαθμούς, απορροφώντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Το αντίθετο συμβαίνει σε καταστάσεις έντονης ζέστης. Παράλληλα, η απόχρωση μεταβάλλεται προς τον ψυχρό ή το θερμό τόνο, ανάλογα, δημιουργώντας και αίσθημα οπτικής ευχαρίστησης στον άνθρωπο.

Το μυστικό βρίσκεται στη χρήση μιας θερμοχρωμικής ουσίας, που λέγεται κρυσταλλική ιώδης λακτόνη και η οποία παρουσιάζει αυτές τις συγκεκριμένες ιδιότητες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γίπινγκ, ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ιδανικού θερμικού περιβάλλοντος, που θα εξοικονομεί αρκετή ενέργεια.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση